• Gradovi

  Lavrov: Zapad planira podelu Bliskog istoka

   

   

  Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da danas da zapadne zemlje, krijući se iza izjava o podršci suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Sirije, planiraju podelu Bliskog istoka i razbijanje Sirije, preneo je TASS.

  „Za zapadne zemlje su izjave o podršci suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Sirije samo reči koje treba da, po svemu sudeći, zamaskiraju planove o podeli Bliskog istoka i podeli Sirije na delove“, rekao je Lavrov tokom sastanka o Siriji sa šefovima diplomatija Turske i Irana, Mevlutom Čavušogluom i Mohamadom Džavadom Zarifom.

  On je izneo uverenje da su Rusija, Turska i Iran iskreno zainteresovane za očuvanje celovite Sirije u kojoj „etničke i verske grupe imaju jednaka prava i mogu da žive u miru medju sobom i sa susedima“.

  „Danas je neophodno pomoći Sirijcima da završe čišćenje zemlje od terorista i svi mi pomažemo sirijskoj vladi da podigne mostove nacionalnog pomirenja i da izgradi srušeno“, naveo je Lavrov.

  On je nazvao neprihvatljivim pokušaje destabilizacije situacije u Siriji, ohrabrivanje ektremista i postavljanje preduslova za dijalog koji nisu u skladu sa rezolucijom 2254 UN.

  „To bi značilo stvaranje linija podele u Siriji, i mi se tome protivimo“, naveo je Lavrov.

  On je danas u Moskvi rekao da zahtevi sirijske opozicije za smenu vlasti u Siriji otežavaju obnavljanje ženevskog procesa za političko rešenje u Siriji, preneo je TASS.

  „U kontekstu pokušaja oživljavanja ženevskog procesa smatramo krajnje destruktivnim izjave pojedinih predstavnika sirijske opozicije iz inostranstva, koja rešenje sukoba i političke pregovore uslovljava prethodnim uslovima. Medju njima su smena vlasti i predaja sirijskog rukovodstva sudu kao ratnih zločinaca“, rekao je Lavrov.

  Prema njegovim rečima, takve izjave za cilj imaju da što je moguće više otežaju posao obnavljanja pregovaračkog procesa, posebno u svetlu „napretka postignutog na Kongresu sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju“.

  Prema Lavrovu, mirovni proces u Astani može mnogo dobiti saradnjom sa UN.

  „UN su od samog početka astanskog procesa bile pozvane da učestvuju. UN sad može mnogo da učini da bi se proces razvijao u svim pravcima“, naveo je ruski ministar.

  Lavrov je izjavio i da su Moskva i Ankara postigle dogovor o redovnoj razmeni informacija o praćenju stranih boraca i terorista.

  Takodje je rekao da će Rusija, Iran i Turska saradjivati sa vlastima Sirije i opozicijom oko dostave humanitarne pomoći u ovu zemlju.

  Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je danas u Moskvi da je u Siriji neophodna izgradnja poverenja medju zaraćenim stranama, preneo je TASS.

  „Neophodno je izgraditi poverenje medju zaraćenim stranama. Danas je postignuta saglasnost o sastanku radne grupe, za koju mislimo da će izneti i usvojiti konkretna rešenja“, rekao je Čavušoglu posle sastanka o Siriji.

  On je naveo da mirovni proces u Astani omogućava smanjenje napetosti i dovodi za isti sto predstavnike vlasti i opozicije u Siriji.

  „To je jedinstveno efetkivna medjunarodna inicijativa“, rekao je Čavušoglu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com