Novosti online

Bregzit je istorijski alarm za EU

 

 

Predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je danas da izlazak Velike Britanije iz EU predstavlja „istorijski alarm“ koji bi trebalo da primora Uniju na poboljšanje.

Makron je rekao da je evropskim gradjanima „više nego ikad“ potrebna ujedinjena Evropa kako bi odbranili svoje interese koje ugrožavaju SAD i Kina i da bi izašli na kraj s izazovima kao što su klimatske promene, migracije i tehnološki napredak.

„Ovaj izlazak je šok. To je istorijski alarm koji mora da se čuje u svakoj od naših zemalja, u celoj Evropi, i da nas natera na razmišljanje“, kazao je Makron.

On je kritikovao „laži, preuveličavanja, pojednostavljivanja“ koji su obeležili britansku kampanju za Bregzit 2016. godine.

Založio se za „jasniji evropski projekat“ koji bi bio jednostavniji i relevantniji za njene gradjane.

„Danas je tužan dan, hajde da to ne skrivamo. Ali to je i dan koji mora da nas vodi ka tom da radimo stvari drugačije“, rekao je francuski predsednik.

On je dodao da će uskoro posetiti Veliku Britaniju u nadi da će dve zemlje izgraditi nov, „što je moguće bliži“ odnos.

Velika Britanija večeras u ponoć po centralnoevropskom vremenu napušta Uniju. Tada počinje period tranzicije u kojem će London pregovarati o uslovima novog odnosa s EU i njenim članicama.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh