• Gradovi

  Mediji: Umro ‘računovodja’ Aušvica Oskar Grening

  Osudjeni nacistički ratni zločinac Oskar Grening, nazvan „računovodjom Aušvica“, umro je u 97. godini, javio je danas regionalni nemački list Hanoveriše Algemajne Cajtung pozivajući se na njegovog advokata.

  Porptarol tužilaštva u Hanoveru rekao je za Frans pres da ih je advokat obavestio o smrti Greninga koji je 2015. godine osudjen na četiri godine zatvora zbog „saučesništva“ u smrti 300.000 Jevreja, ali nije mogao zvanično tu informaciju da potvrdi.

  On je odbacio svaku svoju umešanost u masovna ubistva, a sortirao propcenjivao novac i dragocenosti oduzete logorašima, i slao ih u Berlin.

  Grening je umro pre nego što je počeo da izdržava kaznu na koju je osudjen.

  Prema nemačkom listu „Špiglu“ (Spiegel) on je umro 9. marta u 97. godini, a vest je objavljena danas.

  Nekadašnji esesovac i „računovodja“ u logoru Aušvic ostao je na slobodi posle izricanja kazne zbog rasprave da li je u stanju da je izdrži.

  Vrhovni sud u Nemačkoj krajem decembra prošle godine je odbacio njegovu žalbu i naveo da je sposoban da služi kaznu uprkos starosti, kao i da će u zatvoru dobijati odgovarajuću zdravstvenu negu. Molba za pomilovanje upućena u januaru zbog njegove starosti je takodje odbijena.

  Sudjenje nekadašnjem računovodji Aušvica odvijalo se u okviru zakasnelih procesa koji se tiču nacizma. Pored Greninga, sudilo se još Hubertu Cafkeu, Džonu Demjanjuku i Rajnholdu Haningu, koji su osudjeni.

  On je veorvatno bio poslednji preživeli nacistički ratni zločinac kome je bilo sudjeno.

  Osudjeno je manje od 50 od ukupno 6.500 pripadnika SS-snaga koji su bili na službi u Aušvicu, objavio je „Špigl“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com