• Crna Gora

  Mediji: Vojnik bivše vojske SRJ, rođen u Kraljevu, bacio bombu na ambasadu SAD u Podgorici

  Bivši vojnik vojske nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Dalibor Jauković (43) bacio je bombu na američku ambasadu i nakon toga izvršio samoubistvo, javljaju podgorički mediji pozivajući se na policijske izvore. Policija se ranije oglasila da radi na identifikovanju napadača koji je sinoć bacio bombu u dvorište ambasade, a nakon toga bombom izvršio samoubistvo.

  Prema navodima podgoričkih Vijesti Jauković je rodjen u Kraljevu, a živeo je u Podgorici.

  Dnevnik prenosi povelju o odlikovanju sa Jaukovićevog fejsbuk profila, kojom je nagradjen „za izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u odbrani i bezbednosti otadžbine“ 1999. godine, posle NATO bombardovanja nekadašnje SRJ.

  U povelji se navodi da je Jauković vojnik, da je odlikovan juna 1999. godine, te da ga je odlikovao tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević.

  Crnogorska policija saopštila je ranije danas da intezivno radi na identifikaciji osobe koja je noćas bacila bombu na sedište američke ambasade u Podgorici i nakon toga izvršila samoubistvo.

  Policija je u saopštenju navela da su je gradjani sinoć obavestili o eksploziji koja se čula u blizini Ambasade SAD-a, te da su policajci nakon obilaska terena preko puta zgrade američke ambasade, na obali rijeke Morače, pronašli beživotno tijelo za sada neidentifikovanog muškarca.

  „Ovo muško lice je, prema aktivnostima koje su do sada preduzete, stradalo usljed aktiviranja eksplozivne naprave nakon što je prethodno bacilo bombu u dvorište Ambasade SAD“, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da je usled detonacije u dvorištu ambasade ostao krater na mestu na kome je bomba eksplodirala, ali da „nije pričinjena šteta na imovini ambasade“.

  Istragu je obavio nadležni tužilac, a policija je u stalnom kontaktu sa predstavnicima ambasade.

  Napad na ambasadu su ranije jutros potvrdile pres služba američke ambasade u Podgorici i Vlada Crne Gore, uz navodjenje da se napad dogodio pola sata poslije ponoći.

  Američka ambasada je jutros izdala upozorenje državljanima SAD da izbegavaju zonu u okolini ambasade i okupljanja.

  Ulice oko zgrade, koja je u širem centru Podgorice, od noćas su blokirane za saobraćaj, a ispred sedišta američkog diplomatskog predstavništva je pojačano prisustvo policije.

  Očevidac sa lica mesta je ranije danas agenciji Beta kazao da je čuo dve detonacije jednu za drugom, da je brzo došla policija, te da je pogrebna služba nakon uvidjaja odnela telo.

  Tužilaštvo isključuje mogućnost da je napad na ambasadu SAD teroristički čin

  Crnogorsko državno tužilaštvo saopštilo je danas da dosadašnjom istragom noćašnjeg napada na američku ambasadu u Podgorici nije utvrdjeno da se radi o terorističkom napadu, ali nije moglo da navede koji je motiv tog napada.

  Predstavnici tužilaštva i policije su na današnjoj konferenciji za medije potvrdili da je crnogorski državljanin Dalibor Jauković (43) bacio noćas bombu u dvorište ambasade SAD-a u Podgorici i nakon toga izvršio samoubistvo aktivoranjem eksplozivne naprave na tridesetak metara od ambasade.

  Tužiteljka Lepa Medenica je saopštila da nadležni na osnovu dosadašnjih provera „nisu našli da se može govoriti o terorizmu“.

  Nadležni, medjutim nisu mogli da saopšte motiv napada i više detalja „u interesu istrage“.

  Pomoćnik direktora uprave policije Enis Baković kazao je da policija, u saradnji sa FBI, proverava naloge koje je na društvenim mrežama koristio Jauković, te da preduzima mere kako bi utvrdila da li je delovao sam ili je imao saučesnike.

  Crnogorski zvaničnici najoštrije su osudili napad na ambasadu.

  Policija je saopštila da su posle noćašnjeg napada povećane mjere bezbednosti nad svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Crnoj Gori.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com