Crna Gora

Međunarodni dan izbeglica: zaštita dece treba da bude prioritet

 

migranti izbeglice

U Srbiji se trenutno nalazi 6.500 izbeglica, među kojima je oko 2.500 dece, od kojih su 1.200 maloletnici bez pratnje, podaci su kojima raspolažu organizacije „International Rescue Committee“ i „Save the Children“.

Povodom 20. juna, Međunarodnog dana izbeglica SOS Dečija sela Srbija podsećaju da u ratnim okolnostima najviše pate i stradaju deca, kao i da su deca naugroženija i najranjivija kategorija izbeglica kojoj je potrebna najveća zaštita.

Na svom putu deca su izložena dodatnim rizicima, kao što su nasilje, teški uslovi putovanja, ograničen pristup osnovnim pravima.

Kao organizacija posvećena brizi o deci i u skladu sa sveobuhvatnim okvirom o zaštiti dece u migracijama, koji je nedavno objavila Evropska komisija, SOS Dečija sela Srbija podsećaju da deca moraju biti na prvom i najvažnijem mestu i da njihova zaštita mora biti prioritet svih nas.

Povodom Međunarodnog dana izbeglica, SOS Dečija sela Srbija organizuju izložbu “Boje života”, koja će se održati 21.06.2017. godine, sa početkom u 13.30, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21, Beograd).

Autori izloženih radova i fotografija su izbeglice – deca i mladi koji borave u prihvatnim centrima Adaševci i Principovac.

Radovi prikazani na izložbi nastali su na likovnim radionicama koje su SOS Dečija sela Srbija, uz pomoć akademskog slikara Miloša Ostojića, tokom aprila 2017, organizovala za decu i mlade u Prihvatnim centrima Adaševci i Principovac.

Kroz radionice je tokom 4 nedelje prošlo 135 polaznika i polaznica različitih uzrasta iz različitih zemalja. Rezultat su radovi na teme poput apstraktnog i akcionog slikarstva, mrtve prirode, portreta i mašte, nastali uz pomoć tehnika kao što su kolaž, akvarel, tempera, crtanje olovkom.

Likovne radionice, kao deo okupacionih aktivnosti koje SOS Dečija sela sprovode sa izbeglicama, u okvuru programa „Solidarnost“, naišle su na veliko interesovanje i izazvale jako dobar efekat među korisnicima koji su na njima otkrili sve mogućnosti koje umetnost pruža i iskoristili priliku da univerzalnim jezikom umetnosti iskažu svoju kreativnost i podele osećanja.

Pored 129 umetničkih radova i crteža, na izložbi „Boje života“ biće prikazano i 29 fotografija Abuzara Soultanija, fotografa koji dolazi iz Irana, već duže vreme boravi u Prihvatnom centru Adaševci i često volonterski pomaže u realizaciji aktivnosti koje SOS Dečija sela organizuju u ovom prihvatnom centru. Za posetioce smo pripremili i projekciju kratkih promotivnih filmova o radu SOS Dečijih sela Srbija i izbegličkoj krizi.

Izložba „Boje života“ već je prikazana u Šidu, gde je naišla na veliko interesovanje, a nakon Beograda obići će i druge lokacije u Srbiji na kojima su SOS Dečija sela angažovana na pružanju pomoći i podrške izbeglicama.

SOS Dečija sela Srbija, u okviru programa „Solidarnost“, obeležiće 20. juna Međunarodni dan izbeglica i kroz radionice, kreativne sadržaje i različite aktivnosti za decu i porodice u prihvatnim centrima u kojima je organizacija angažovana na pružanju pomoći izbeglicama (Principovac, Adašvci, Preševo, Bujanovac, Kikinda i Obrenovac).

  1. jun se, odlukom Generalne skupštine UN, kao Međunarodni dan izbeglica obeležava od 2000 godine, sa ciljem da se skrene pažnja na položaj izbeglica širom sveta i ukaže na značaj pružanja pomoći, koja je ovim ljudima i više nego potrebna.

Program urgentne pomoći „Solidarnost“ pokrenut je u avgustu 2015. godine, sa ciljem pružanja materijalne pomoć i psihosocijalne podrške deci i porodicama, izbeglicama sa Bliskog Istoka, na njihovom putu kroz Srbiju.

Pored direktne brige o deci i porodicama, SOS Dečija sela Srbija obezbedila su Sigurna mesta za decu, Kutak za majku i dete, Porodični kutak,  IT kutak, podršku “Super autobusa” i mobilnih i timova za zaštitu dece, distribuciju neophodne pomoći, kao i podršku nadležnim državnim institucijama i lokalnim zajednicama, kroz jačanje njihovih kapaciteta za odgovor na izbegličku krizu.

Fondacija SOS Dečija sela Srbija je humanitarna, nevladina organizacija, posvećena dobrobiti dece – brizi o deci bez roditeljskog staranja, i jačanju snaga porodica i zajednica u brizi o svojoj deci i očuvanju njihove bezbednosti, kao preventivnoj meri protiv napuštanja i zanemarivanja dece.

U Srbiji smo prisutni od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centre za podršku porodici u Nišu, Obrenovcu i Beogradu, Program podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu, program hitne pomoći realizovan zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i program hitne pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh