Novosti online

Mogerini istakla posvećenost evropskoj pespektivi BiH

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Federika Mogerini pozdravila je odlučnost članova Predsedništva BiH da rade zajedno, naglašavajući da će ujedinjenost u njihovom delovanju biti za dobrobit Bosne i Hercegovine i svih njenih gradjana.U saopštenju Delegacije EU u BiH posle sastanka Mogerinijeve sa članovima Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem u Briselu navedeno je da je ovakav njen stav usledio „kao odgovor na zajedničku poruku članova Predsedništva BiH opredijeljenosti za put zemlje ka EU“.

„U ovom pogledu, uloga Predsedništva BiH će biti krucijalna u smanjivanju političkih tenzija i promovisanju pomirenja“, navedeno je u saopštenju.

Mogerinijeva i članovi Predsedništva su se složili i oko važnosti da se Savet ministara BiH i sve entitetske vlade formiraju bez odlaganja, kako bi mogle da se pozabave sa brojnim izazovima koji predstoje.

„Izmedju ostalog, tu spadaju vladavina prava, uključujući izbornu reformu, provodjenje odluka Ustavnog suda i jačanje pravosudja, kao i nastavak socio-ekonomskih reformi“, navodi se u saopštenju.

Naglašeno je i da BiH treba što pre da preda sve odgovore na Upitnik kako bi Evropska komisija finalizirala Mišljenje o zahtevu zemlje za članstvo u EU.

Federika Mogerini je istakla opredeljenost ka EU perspektivi zemlje i naglasila da želi videti trajan napredak Bosne i Hercegovine i regije Zapadnog Balkana ka EU do kraja godine, zaključuje se u saopštenju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh