• Novosti online

  Mundo: Uticajni Katalonci pomažu Kosovu da bi smanjili otpor nezavisnosti

  Španski list Mundo u osvrtu ocenjuje da su uticajni članovi Medjunarodnog olimpijskog komiteta, Katalonci, da bi smanjili otpore nezavisnosti Katalonije, iznudili da vlada u Madridu na nedavnom svetskom takmičenju karatista u Španiji prihvati da sportisti s Kosova istaknu svoja znamenja.

  Ali madridski dnevnik podvlači da to ne utiče na „legitimno pravo Španije“ da ne priznaje samoproglašenu kosovsku nezavisnost.

  Mundo navodi da Španija, pet članica Evropske unije i mnoge zemlje sveta, uključujući Rusiju, Kinu, Indiju i vodeće latinskoameričke države, takodje ne priznaju „jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova od Srbije, kao flagrantno kršenje nacionalnog i medjunarodnog prava važećeg na srpskoj teritoriji“.

  Kako to u članku predočava član uredjivačkog odbora Munda Felipe Saagun, za teritorije bez svetskog priznanja poput Kosova, je od velike važnosti da se uključe u medjunarodne organizacije i učestvuju na medjunarodnim takmičenjima.

  Saagun, takodje profesor medjunarodnog prava na madridskom univerzitetu, stavlja do znanja da je za „Medjunarodni olimpijski komitet(MOK) i multimilionersku galaksiju koja izdržava ovu svetsku krčmu, bitno da se nastavi s ovim velikim biznisom“.

  I objašnjava da su uticajni Katalonci, članovi upravnog tela MOK-a, iskoristili „lošu računicu“ vlade u Madridu i iznudili da se kosovskim karatistima dozvoli da istaknu znamenja samoproglašene države.

  Tako su pomoćnik direktora MOK-a Pere Miro, kao i Huan Antonio Samaranč, sin bivšeg predsednika MOK-a, zbog toga naišli u tom telu na podršku i vlada u Madridu je popustila.

  U osvrtu Munda se takodje objašnjava da španska vlada imala na umu i to da bi „došla u opasnost kandidatura Barselone i Pirineja za olimpijske zimske igre 2030, čime su ovi zagovornici nezavisnosti Katalonije, tesno povezani s Prištinom i MOK-om, izvršili pritisak na Palatu Monkloa(sedište vlade) da popusti“.

  Saagun u analizi primećuje da se „španska diplomatija od prvih dana samoproglašenja kosovske nezavisnosti našla u manjini, sa nejakim kartama, igrajući na pravna načela u igri, koja je, kao skoro uvek kad su u pitanju težnje za nezavisnošću, odlučena silom, a ne pravom“.

  „Na Kosovu je to skoro uvek bilo tako“, kaže se u članku.

  I podvlači da je „koalicija zapadnih sila, na čelu s Nemačkom i oružanom silom NATO, pretvorila 15 hiljada gerilaca i terorista u Oslobodilačku vojsku, čime je razoren teritorijalni integritet jedne zemlje“.

  „A uz pomoć američkog Stejt departmenta(Medlin Olbrajt) i bivšeg finskog predsednika Martija Ahtisarija izmišljen je genocid da bi se opravdao ilegalni rat, a srpska vlast je zamenjena medjunarodnom upravom“, zaključuje se u članku Munda.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com