• BG

  Nagrada Reformator godine ministru finansija Dušanu Vujoviću

  NALED predstavio 10. jubilarno izdanje Sive knjige propisa i 100 preporuka za Vladu Srbije

  Beograd, 26. januar 2018. – Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj izabrala je ministra finansija Dušana Vujovića za Reformatora godine. Upravni odbor NALED-a priznanje je dodelio za postignute rezultate tokom 2017. u domenu suzbijanja sive ekonomije, reforme neporeskih nameta i stvaranja podsticajnih uslova za razvoj preduzetništva.

  Kroz aktivnosti na realizaciji Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i fiskalnu konsolidaciju, ministar je doprineo da planovi naplate poreza dve godine zaredom budu premašeni, uz ostvarenje budžetskog suficita koji je ostavio prostor za finansiranje mera ekonomskog razvoja.

  Kao jednu od važnih mera Nacionalnog programa ministar Vujović je podržao uvođenje poreskih olakšica za početnike u poslovanju koje daju šansu svima koji završe fakultet ili srednju školu ili nemaju posao duže od šest meseci, da pokrenu sopstveni biznis i u prvih godinu dana budu potpuno oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na zarade za do devet zaposlenih.

  Izmenama Zakona o republičkim administrativnim taksama i izradom Nacrta zakona o naknadama Ministarstvo finansija je posle pet godina oživelo reformu sistema neporeskih i parafiskalnih nameta, za koje privrednici ističu da su nakon poreza i doprinosa drugo najveće opterećenje u poslovanju.

  – Cilj reforme neporeskih nameta jeste da evidentiramo sve takse i naknade i privredi obezbedimo predvidivost poslovanja. Intenzivno radimo na tome da zakon o naknadama usvojimo tokom ove godine i da budemo spremni za primenu od 1. januara 2019. Nakon toga pripremićemo registar svih nameta, koji će biti javno dostupan i svaki investitor moći će da dobije spisak naknada koje je obavezan da plati – izjavio je ministar Vujović na godišnjoj konferenciji NALED-a „Pravac reformi 2018“.

  Na svečanom skupu u Skupštini grada Beograda, NALED je dodelio i specijalna priznanja za doprinos reformama pomoćnici ministra finansija Nataši Kovačević, direktoru Kancelarije za IT i e-upravu Mihailu Jovanoviću, rukovodiocu Grupe za Digitalnu agendu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Milanu Dobrijeviću, kao i gradonačelniku Loznice Vidoju Petroviću. Priznanja za doprinos kvalitetnom izveštavanju o ekonomskim reformama pripala su novinarkama Blica i Radio Beograda Danijeli Nišavić i Zorki Đukanović.

  NALED je na godišnjoj konferenciji predstavio deseto jubilarno izdanje Sive knjige sa 100 preporuka Vladi Srbije za pojednostavljenje administrativnih procedura. Kroz Sivu knjigu do danas je prošlo 210 preporuka privrede od kojih su resorne institucije sprovele 89.

  – Pre 10 godina prepoznali smo potrebu postojanja vodiča za unapređenje privrednog ambijenta i prvu Sivu knjigu objavili smo osam meseci pre vladine Sveobuhvatne reforme propisa. U međuvremenu, Siva knjiga je doprinela otklanjanju nekih od najpozantijih birokratskih prepreka poslovanju kroz reformu građevinskih dozvola, ukidanje dnevne uplate pazara i firmarine za preduzetnike, uvođenje automatske overe zdravstvenih knjižica, eliminisanje radne knjižice, elektronsku prijavu radnika, uplatu poreza i doprinosa na jedan račun i brojne druge inicijative – istakao je predsednik Upravnog odbora NALED-a Aleksandar Ružević.

  LJ.P.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com