• Novosti online

  Nastavak razmene vatre u Kašmiru, osmoro mrtvih

  Indijske i pakistanske trupe ponovo su granatirale položaje i sela druge strane duž nestabilne granice u Kašmiru, pri čemu je poginulo najmanje šestoro civila i dva pakistanska vojnika, rekli su danas zvaničnici.

  Prema indijskim navodima, u današnjem pakistanskom granatiranju jednog sela u Indiji poginula je žena i njeno dvoje dece, dok Pakistan tvrdi da su indijski vojnici „neselektivno gadjali pogranična sela“ iz teškog naoružanja i ubili jednog dečaka.

  Medjutim, jedan pakistanski ministar rekao je da će polasci na ključnoj železničkoj liniji izmedju Pakistana i Indije biti obnovljeni u ponedeljak, što je znak da bi tenzije izmedju te dve nuklearne sile mogle da se smanje.

  Napetosti su u stalnom porastu otkako su indijski avioni u utorak ušli u Pakistan i izveli, kako navodi Nju Delhi, preventivne udare na ekstremiste optužene za samoubilački napad 14. februara u indijskom delu Kašmira, kada je ubijeno 40 indijskih vojnika. Indija tvrdi da Pakistan podržava takve grupe u napadima.

  Pakistan je uzvratio vatru, oborivši u sredu jedan indijski MiG-21 i zarobivši pilota koji je juče vraćen Indiji.

  Zvaničnici obe zemlje su za najnovije sukobe koristili ustaljeni rečnik, rekavši da su njihovi vojnici „prikladno“ odgovorili i optužili drugu stranu za „ničim izazvano“ kršenje sporazuma o prekidu vatre iz 2003. na više mesta duž granice u Kašmiru, gadjajući vojne pozicije, kao i sela.

  Ovonedeljno nasilje je najozbiljnija eskalacija u regionu od 1999. godine, kada je Pakistan poslao vojnike u indijski deo Kašmira. Takodje, te godine je indijski lovac oborio pakistanski mornarički avion, a svih 16 ljudi u njemu je poginulo.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com