• Gradovi

  Netanjahu Merkelovoj: Cilj Irana je da vodi verski rat na Bliskom istoku

  Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je danas u Berlinu da je cilj Irana da vodi verski rat u Siriji i naveo da ta zemlja pokušava da se učvrsti nadomak Izraela kako bi ga napala.

  Na konferenciji za novinare posle sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Netanjahu je kazao da iransko vojno prisustvo u Siriji uključuje 18.000 šiitskih boraca iz Avganistana i Pakistana.

  Osvrćući se na nuklearni sporazum velikih sila s Teheranom, izraelski lider je rekao da je ublažavanje sankcija na osnovu tog dokumenta pomoglo Iranu da finansira svoje aktivnosti u inostranstvu.

  „Moramo slomiti njihov bankomat. Iran mora napustiti Siriju, čitavu Siriju“, naveo je Netanjahu.

  Angela Merkel izrazila je zabrinutost zbog ponašanja Irana i njegove aktivnosti u regionu, kao i njegov program razvoja balističkih raketa, rekavši da bi se time valjalo pozabaviti, preneli su izraelski mediji.

  Ona se složila s Netanjahuom da iranske aktivnosti u regionu predstavljaju brigu za Izrael.

  „Slažemo se da je pitanje regionalnog uticaja Irana zabrinjavajuće, posebno za bezbednost Izraela“, rekla je Merkelova.

  Nemačka kancelarka je dodala da Berlin i dalje podržava nuklearni sporazum s Iranom, „iako postoji neslaganje o efektivnosti sporazuma“, i navela da Nemačka ne želi da Iran razvije nuklearno oružje.

  Netanjahu je danas doputovao u Berlin, na početku posete Evropi tokom koje će se sastati i s liderima Francuske i Velike Britanije.

  Cilj mu je da razgovora o Iranu, o medjunarodnom nuklearnom sporazumu s tom zemljom kojem se Izrael protivi, kao i o sprečavanju iranskih pokušaja da se učvrsti u Siriji.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com