Novosti online

Netanjahu nagovestio odlaganje plana aneksije Zapadne obale

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je danas da će razgovore sa Sjedinjenom Državama o planu aneksije okupirane Zapadne obale nastaviti „narednih dana“, nagovestivši tako da će propustiti 1. jul, datum za koji je najavio početak kontroverznog procesa.

Netanjahu je to izjavio posle razgovora u Jerusalimu sa izaslanikom Bele kuće Avijem Berkovicem i ambasadorom SAD u Izraelu Dejvidom Fridmanom.

Dve strane razgovaraju već nekoliko meseci o finalizovanju mapa područja Zapadne obale koja će Izrael anektirati.

„Govorio sam o pitanju suverenitata, na kome radimo ovih dana i nastavićemo da radimo u narednim danima“, rekao je Netanjahu.

On je želeo da započne aneksiju teritorije Zapadne obale u skladu s bliskoistočnim planom američkog predsednika Donalda Trampa.

Planom, koji je predstavljen u januaru, podrazumeva da pod stalnom izraelskom kontrolom ostane oko 30 odsto Zapadne obale, a da se Palestincima da autonomija nad preostalom zemljom.

Medjutim, taj plan prekrajanja mape Bliskog istoka naišao je na oštre kritike dela medjunarodne zajednice.

Generalni sekretar UN, Evropska unija i vodeće arapske zemlje su rekli da će aneksija prekršiti medjunarodno pravo i uveliko umanjiti izglede za palestinsku nezavisnost.

Palestinci su Trampov plan u potpunosti odbacili.

Oni teže da Zapadna obala bude glavni deo njihove buduće države koja bi obuhvatila i pojas Gaze, a glavni grad bi bio istočni Jerusalim.

Izrael je tu teritoriju osvojio u ratu 1967. godine.

Medjunarodna zajednica smatra Zapadnu obalu okupiranom, a više od 120 jevrejskih naselja na njoj nelegalnim.

Uz medjunarodno protivljenje Netanjahu se suočava i sa otporom svog koalicionog partnera u vladi nacionalnog jedinstva, ministra odbrane Benija Ganca.

Zvaničnici SAD su rekli da ne žele da se plan realizuje ako se Netanjahu i Ganc ne dogovore.

Ganc, biši načelnik Generalštaba, koji je takodje i alternativni premijer, rekao je juče da 1. jul nije svetinja i da će aneksja sačekati dok se Izrael bavi zdravstvenom i ekonomskom krizom zbog pandemije koronavirusa.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh