• Politika

  Nikolić UN-u:Posvećeni miru, uprkos nacionalistima

  nikolić,un,vejn,vanFoto: Beta/Emil Vaš

  Nikolić je istakao značaj mirovnih snaga UN i njihovu učešće na očuvanju miru i stabilnosti u svetu, a posebno regionu.

  Vejn: Sve – u skladu sa Rezolucijom 1244

  Pomoćnik generalnog sekretara UN je naglasio da će ta organizacija nastaviti svoju misiju na Kosovu i Metohiji i pozitivno ocenio dijalog Beograda i Prištine. „Vi možete da računate na pomoć i doprinos naše misije kojoj je osnovni princip Rezolucija 1244 i mi ćemo uložiti maksimalne napore da pomognemo u pomirenju i uspostavljanju vladavine prava“, naglasio je Vejn.

  On je rekaoda Srbija snažno podržava aktivnosti UN, i daje svoj doprinos kroz mirovne operacije širom sveta.

  „Posebno smo ponosni na činjenicu da pripadnici Vojske Srbije dobijaju sve pohvale u mirovnim misijama“, naglasio je Nikolić i dodao da je Srbija spremna da poveća svoju ulogu u mirovnim misijama u skladu sa finansijskim mogućnostima.

  Istovremeno je naglasio posvećenost Srbije evrointegracijama, ali ne po cenu priznavanja Kosova i Metohije.

  „Mi vodimo razgovore sa Prištinom u Briselu, a sve ono oko čega ne možemo da se saglasimo, zato što nije u skladu sa Rezolucijom 1244, Priština pokušava da dogovori bilateralno sa drugim državama i ostvari ulaskom u međunarodne organizacije. Smatram da Brisel treba da reaguje i omogući dijalog isključivo u Briselu“, podvukao je predsednik Srbije i izrazio uverenje da će uloga i obim misije UNMIK-a na Kosovu i Metohiji ostati nepromenjeni.

  Nikolić je naglasio da Srbija pridaje posebnu važnost ulozi UNMIK-a na Kosovu i Metohiji.

  El-Gasim Vejn pozitivno je ocenio ulogu Srbije u doprinosu regionalnom miru i stabilnosti i naglasio značaj dijaloga u suočavanju sa izazovima koji postoje u regionu.

  Istovremeno, on je izrazio zahvalnost na tome što je Srbija spremna da poveća učešće svojih jedinica u mirovnim operacijama.

  Vej je u Beogradu razgovarao i sa premijerom Srbije Tomislavom NIkolićem i šefom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com