Regioni

NJUJORK POST UPOZORAVA NA OSVETU: Srpska crkva gorela zbog spora oko kanonizacije Stepinca!

Direktor Instituta za balkanske studije u Beogradu i bivši srpski ambasador u Parizu Dušan T. Bataković smatra da je previše crkava izgorilo da bi se to moglo nazvati nesrećnim slučajem.

Foto: PrintscreenFoto: Printscreen

„Neka vrsta terorističke akcije ne može biti isključena“, ocenjuje Bataković dodajući da je veoma čudno što su svi požari izbili na Uskrs, najveći hrišćanski pravoslavni praznik. On je podsetio da je u poslednjih šest meseci, srpska crkva tražila od pape Franje da ne kanonizuje kardinala Stepinca zbog, kako je rekao, njegovog saučesništva u velikim masakrima i genocidu protiv Srba, Jevreja i Roma.

Bataković je istakao da je papa odložio donošenje odluke o kanonizaciji Stepinca uprkos protestima hrvatske crkve što je, kako je naveo, izazvalo bes jer se on smatra jednim od ključnih članova crkve u hrvatskoj istoriji. Srpski patrijarh Irinej je, u pismu papi, naveo da se „bojimo da ima previše otvorenih pitanja i rana koje kardinal Stepinac simbolizuje“, podseća Njujork post.

„Njegova kanonizacija, na naše veliko žaljenje, vratila bi odnose između Srba i Hrvata, kao i između katoličkih i pravoslavnih vernika, na njihovu tragičnu istoriju“, naveo je Irinej.

Izvršni direktor Istraživačkog instituta Jasenovac Beri Lituči rekao je za taj list da ga neprekidno zovu zabrinuti pravoslavni vernici.

New York City: Historic Church Fire reaches Four Alarms. Serbian Cathedral of Saint Sava was destroyed by fire. 3/3 pic.twitter.com/jliiy8b4Aq

— First Responder (@911__ICE) May 2, 2016

„To je strašna tragedija i nismo isključili pomisao da je u pitanju napad. To snažno utiče na sve u srpskoj zajednici“, poručio je on.

Lituči smatra da istražitelji moraju da pažljivo razmotre nedavne katoličko-pravoslavne odnose u pokušaju da saznaju šta je izazvalo požare u crkvama u Australiji i Rusiji. On je podsetio da se tokom rata devedesetih godina crkva Svetog Save suočavala sa brojnim pretnjama.

DEVELOPING: Saint Sava, Serbian Orthodox Church in #NYC, gutted by massive fire Sunday evening pic.twitter.com/aFgoFjwBGa

— NewsBellGlobal (@newsbellglobal) May 1, 2016

Crkva je, navodi američki list, imala i velike finansijske probleme, a vodila je spor sa velikim izgrađivačem sa Menhetna oko projekta u vrednosti od 100 miliona dolara, koji je propao pre dve godine. Njujork post podseća da je papa Franja prošle nedelje odlučio da odloži ceremoniju za Stepinca.


U najmanje četiri pravoslavne crkve širom sveta izbili su požari tokom uskršnjih praznika. Pored crkve Svetog Save na Menhetnu, u kojoj je požar izbio samo nekoliko sati pošto su vernici u njoj završili uskršnju liturgiju, u požaru je uništena makedonska crkva u Sidneju, i tom prilikom povređena su dva vernika i nekoliko vatrogasaca. U Australiji je požar izbio i u grčkoj crkvi u Melburnu, a na severu Rusije požar je izbio u kompleksu manastira Valam, na ostrvu u jezaru ladoga.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Autor:

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh