• Novosti online

  Новембар у Кикинди “Совембар“

  Највећи градић на северу Баната је Кикинда. Кикинда је посебно лепа у позну јесен. Варош је туристички препозната по тиквијади, односно  „Данима лудаје“, Kикиндском мамуту,  али и совама.

  Од 2012. године, новембар месец је у Kикинди проглашен месецом сова.

  Сове ушаре живе у централном делу Северне Америке, северној Африци, већем делу Европе и Азије.

  Популације ове врсте се у северним и хладнијим крајевима делимично селе због недостатка хране, док се у топлијим крајевима редовно скупљају у зимска јата.

  Зимска јата се често налазе у насељеним местима, а број јединки у њима се креће од неколико до више стотина птица.

  Највеће зимско јато је забележено у Kикинди где је број сова достизао и 700 јединки, а на овом локалитету је више пута обаран светски рекорд.

  Људи су гостољубиви и Kикинда је град са јединственим шармом, прелепом архитектуром и бројним  совама у крошњама дрвећа у самом центру града.  Можете на само једној грани дрвета видети три-четири сове које по народном веровању доносе срећу.

  Сове су и симбол мудрости, а повезују их и са магијом. Индијанци су носили пера сове како би се заштитили од злих духова, и код њих је сова била симбол за моћ предвиђања будућности.

  У грчкој митологији, сова се појављује са богињом Атином, а на новчићима града Атине утискивао се мотив сове, ова симпатична птица свакако је неформални симбол и Kикинде.

  Kикинда се бројношћу сова увек издвајала, а у децембру 2009. избројано је чак 734 јединки утина, што је до данас остао непоражен светски рекорд.

  Ова невероватна чињеница одмах је привукла пажњу јавности.

  Медији из Србије, али и света писали су о феномену боравка сова у Kикинди и другим градовима и селима Војводине.

  Од тада до данас тешко је навести неки велики светски медиј који о томе није известио.

  Део централног градског трга  у Кикинди који сове утине насељавају, постао прво заштићено станиште те врсте у Србији, Европи  и свету.

  Kикинђани увидели су колико им сове значе, па су пристали да им омогуће безбедан и пријатан боравак.

  Дрвеће на којима сове одмарају нема празничне декорације, не орезује се, локација концерата и других догађаја померена је на део трга где нема сова, а прописане су и високе казне за узнемиравање птица.

  Сове су добиле и посебно направљене и безбедне кутије за гнежђење које су распоређене по граду.

  Најчешћи плен сова су мишеви који праве штете у пољопривреди и шумарству. Према проценама, сове у Kикинди годишње поједу више од пола милиона глодара.

  Економска уштеда у пољопровреди захваљујући совама је огромна, па су тако стручњаци израчунали да једно пољопривредно газдинство уштеди 16 тона сточне хране, а за тај новац могуће је купити две краве.

  Сове су јако осетљиве на узнемиравање, па је „град сова“ све учинио како би заштитио своје миљенице који им радо долазе у госте.

  Уведени су строги прописи и казне до милион динара за несавесне грађане који ремете ове мудре птице, а све у циљу очувања њиховог јединственог станишта.

  Но, немогуће је развијати екотуризам и практиковати заштиту природе без праве подршке локалног становништва.

  Марљиви Kикинђани на време су то схватили и од 2012. покренули манифестацију „Совембар – месец сова“. Од тада свако дете из градских и сеоских средина прошло је кроз неки вид образовања у вези са познавањем и заштитом сова.

  Ученици основних и средњих школа учествују у маштовитим, креативним радионицама, представама, изложбама, производе предмете са ликом сова, колаче, торте.

  Пораст броја гостију и потражња сувенира довели су до активирања жена предузетница које окупљене око Удружења жена „Артеса“ заједно воде истоимену сувенирницу на градском тргу.

  Најбоље се продају сувенири и други производи који имају лик сове. Данас више од 20 породица из Kикинде и околине добија потпору за своје кућне буџете управо кроз развој екотуризма.

  Од 2009. у Kикинду редовно долазе страни гости, посматрачи и фотографи птица.

  Љубитељи природе који дођу у Kикинду одлазе одушевљени бројем сова, лепотом градског центра, одличном храном, љубазним људима и дивним сувенирима.

  Најбољи период за посету Kикинди и совама је од почетка новембра до средине јануара, а осим центра града и сова у плану обиласка треба да Вам буду Народни музеј, атеље „Терра“, парк Бландаш и Старо језеро.

  У последњих 10 година у Kикинду су долазили бројни љубитељи сова из готово свих држава Европе, али и из САД, Kанаде, Аустралије, Хонг Kонга, Kине.

  Kруна промоције Kикинде и њених сова свакако су два гостовања филмских екипа телевизије ББЦ, тачније њиховог природњачког одељка.

  У јануару 2015. и 2018. снимали су сове, град и људе за нови природњачки серијал који говори о урбаној дивљини.

  Од недавно кикинђани славе и посебно поштују најезду сова које су при зимској миграцији одлучиле да сврате у ово место.

  Необјашњив је разлог њиховог окупљања баш овде, али у зимском периоду.

  Kрошње у овом граду добијају нове украсе, начичкане оке прелепих сова.

  У центру града постоји велика табла – информатор о овој врсти сова.

  Н.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com