• Novosti online

  Novo nasilje na protestima u Hongkongu

  Demonstracije u Hongkongu postale su nasilne danas pošto je policija bacala suzavac na gradjane koji su nastavili s protestom do kasno u noć, dok su putnike u metrou napale maskirane osobe na čijoj su meti očigledno bili prodemokratski demonstranti.

  Bacanje suzavca na demonstrante najnoviji je sukob policije i gradjana koji više od mesec dana izlaze na ulice protiveći se predlogu zakona o izručenju i tražeći reformu izbornog sistema u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

  Glavni zahtev današnjeg protesta bila je nezavisna istraga policijske oštre taktike na prethodnim protestima.

  Protestna šetnja je bila mirna kada su demonstranti stigli do tačke do koje je policija odobrila protest, ali su hiljade okupljenih nastavile dalje, ka distriktima u kojima su najvažnije vladine zgrade i kompanije.

  Stigli su i do takozvane Kancelarije za vezu koja u Hongkongu predstavlja kinesku komunističku vladu. Tu zgradu su gadjali jajima, a sigurnosne kamere na njoj isprskali su sprejom. Nacionalni grb Kine, koji se nalazi na prednjem delu te zgrade, ofarbali su crnom bojom.

  Kineska državna televizija objavila je saopštenje Kancelarije za vezu koja ja navela da su demonstranti „otvoreno doveli u pitanje autoritet centralne (kineske) vlade i dotakli krajnju tačku principa jedna zemlja, dva sistema“.

  Policija je kasnije bacala suzavac na demonstrante kako bi ih rasterala. Demonstranti su se raspršili, a neki su se ponovo uputili ka poslovnom distriktu. Policija koja je ostala na ulicama, sa štitovima, navela je da su demonstranti bacali kamenice i molotovljeve koktele na njene pripadnike i napali centralnu policijsku stanicu.

  Hongkonški mediji objavili su video snimak na kojem se vidi kako maskirane osobe napadaju putnike u metrou. Medju putnicima su bili demonstranti u prepoznatljivoj crnoj odeći i žutim šlemovima. Napadači su bili obučeni u belo i imali su fantomke na glavi. Učesnici jučerašnjeg kontra-protesta, održanog u znak podrške policiji, nosili su belu odeću.

  Organizatori protesta saopštili su da je danas na ulice izašlo 430.000 ljudi, dok je policija navela da ih je u udarnom periodu bilo 138.000.

  Masovni protesti počeli su u prvoj polovini juna zbog predloga zakona o ekstradiciji kojim je predvidjao izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da prava osumnjičenih u kineskom sistemu ne bi bila poštovana.

  Šefica vlade Hongkonga Keri Lam proglasila je taj predlog zakona mrtvim, ali su demonstracije nastavljene zbog njenog odbijanja da ga zvanično povuče, dok mnogi traže njenu ostavku.

  Kada ga je 1997. godine Velika Britanija predala Kini, Hongkongu je garantovano pravo da narednih 50 godina zadrži sopstveni socijalni, pravni i politički sistem, po formuli „jedna zemlja, dva sistema“. Medjutim, vladajući kineski komunisti sve više odstupaju od tog dogovora i insistiraju na izmenama zakona, nepopularnim u Hongkongu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com