Hronika

НОВО СУЂЕЊЕ ЗА СМРТ ВАЊЕ ЈАНКОВИЋ, ОКРИВЉЕНИ НИКОЛА ТОШИЋ НИЧЕГА СЕ НЕ СЕЋА

Porodica nastradaleНиш – На главном претресу поновљеног суђења Николи Тошићу (28) из села Малча јавни тужилац је истакао да окривљени није пружио помоћ настрадалој Вањи Јанковић (18) после удеса који је изазвао.

Тиме је прекршио члан 296. став 1. Кривичног законика.

Окривљени је пред већем Вишег суда у Нишу рекао да се не осећа кривим.

На питање адвокатице породице Јанковић, Катарине Ранђеловић шта се дешавало 22. јула прошле године 40 минута после поноћи Никола Тошић је одговорио да се ничега не сећа, чак ни разговора са мајком коју је, како сам каже, вероватно инстиктивно позвао у помоћ након несреће.

Окривљени се не сећа ни разговора са војном полицијом, а за Вањину смрт је како тврди, сазнао тек из разговора са стрицем који му је у болници испричао детаље онога што се дешавало.

20161110_124245

Једино чега се сећа је договор да се види са Вањом Јанковић и да се провозају.

Када је дошао по Вању она је била са другарицом Јасном, која је требало и да сачека Вању.

Окривљени се запитао зашто медијски покушавају  да од њега направе канибала, када није имао ни један разлог да не пружи помоћ Вањи да је могао.

Правни заступник окривљеног Мирољуб Јовановић изнео је тврдњу да је окривљени након незгоде затечен избезумљен, уплашен и крвав, те да ни физички ни психички није био у стању да пружи помоћ другом лицу.

Он није оспоравао кривицу Тошића за саобраћајну несрећу коју је изазвао али сматра да ‘’нажалост окривљени Тошић није ни имао коме да пружи помоћ јер је Вања Јанковић настрадала на лицу места, одмах након несреће.’’

Адвокатица оштећених Катарина Ранђеловић затражила је вештачење неуропсихијатра и вештака судско – медицинске струке, што је судско веће на челу са судијом Александром Теодосићем прихватило.

Roditelji nastradale

Судија је одлучио и да саслуша још једном привилеговане сведоке. Наредни претрес у овом предмету заказан је за 20 децембар.

Тошић је 22. јула прошле године возећи мотоцикл сузуки са 1,28 промила алкохола у крви, брзином од 80 километара на час ударио у металну ограду и тада је настрадала Вања Јанковић. Тошић је правоснажно осуђен на 4,5 година затвора на основу дела оптужнице који га терети за тешко дело против безбедности саобраћаја.

vanja

Апелациони суд наложио је ново суђење за непружање помоћи повређеном лицу, за које је Тошић претходном одлуком Вишег суда  био ослобођен.

Виолета Јанковић скрхана је болом за настрадалом ћерком.

Она за Новости дана каже да је Никола Тошић после несреће позвао људе да му помогну, али да им није рекао да је Вања била са њим на мотоциклу.

Желећи да спаси себе од казне, није позвао помоћ не би ли помогао Вањи која је са надвожњака пала на ауто пут.

Виoлeта тврди да јој је окривљени, тек после седам месеци изјавио саучешће које тада није желела да прихвати као искрено и не верује да се он ничега не сећа о трагедији. Виолета тражи истину о свему што се дешавало те ноћи њеној јединици…

Такође жели да сазна где је завршио Вањин телефон који није пронађен након несреће иако су и полиција и Вањини пријатељи претражили читав терен око места несреће.

Виолета нам је пренела  Вањине планове да студира журналистику у Нишу, да буде новинар и борац за правду.

Каже да је могла да студира било где у свету, али да су њени животни планови били везани за Ниш, град који је највише волела и у коме је рођена.

Нажалост, Ниш је град у коме је и изгубила живот …

М.П.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh