• BG

  Obeleženo 20 godina od bombardovanja RTS-a, otkrivena ploča o izgradnji spomen obeležja

  Ispred spomenika „Zašto?“ u Tašmajdanskom parku danas je obeleženo 20 godina od bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u kojem je 1999. poginulo 16 radnika te medijske kuće i otkrivena ploča o predstojećoj izgradnji memorijalnog centra na mestu ruševina.

  Brat jednog od poginulih radnika RTS-a Miroslav Medić naveo je da je NATO bombardovao zgradu „bez jasnog upozorenja i da je to prvi put u istoriji ratovanja da je bombardovana jedna medijska kuća“.

  On je upitao zašto do sada nijedna od NATO zemalja nije odgovarala za taj zločin i zašto bivši direktor RTS Dragoljub Milanović nije poštovao naredbu 37 tadašnjevlade i premestio radnike, kao i zašto država nije zaštitila radnike.

  Medić je kazao da se porodice „neće smiriti dok se ne sazna istina o tom dogadjaju“.

  Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović naveo je da već dve decenije nema odgovora na pitanje zašto je bombardovan RTS i da ga verovatno neće biti ni naredne dve decenije.

  „Naša je obaveza da tražimo odgovor“, rekao je Gajović i dodao da je tog dana 1999. godine on trebalo da bude dežuran u 19.30 u RTS i da je izbegao najgore.

  On je rekao da mu je drago što je jedan od inicijatora izgradnje memorijalnog centra poginulim radnicima i dodao da taj zločin ne sme da se zaboravi, niti da se ikada ponovi bilo gde u svetu.

  Vence kod spomenika „Zašto?“ su položili članovi porodica poginulih radnika, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, borčka i socijalna pitanja Stana Božović, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, predstavnici novinarskih udruženja, Žene u crnom i zaposleni RTS-a.

  Nakon polaganja venaca, ispred ruševina u Aberdarevoj ulici otkrivena je ploča o predstojećoj izgradnji spomen obeležja stradalim radnicima RTS-a.

  NATO je zgradu RTS pogodio u 02.06 s dva projektila, 23. aprila 1999. Tada je poginulo 16 zaposlenih u RTS-u.

  Medjunarodna organizacija za ljudska prava „Hjuman rajts voč“ saopštila je 2000. da nije bilo nikakvog opravdanja za bombardovanje zgrade RTS-a.

  Poginulo je 16 zaposlenih: Jelica Munitlak (27), Ksenija Banković (27), Darko Stoimenovski (25), Nebojša Stojanović (26), Dragorad Dragojević (27), Dragan Tasić (29), Aleksandar Deletić (30), Slaviša Stevanović (32), Siniša Medić (32), Ivan Stukalo (33), Dejan Marković (39), Milan Joksimović (47), Branislav Jovanović (50), Milovan Janković (59), Tomislav Mitrović (61) i Slobodan Jontić (54).

  Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović osudjen je 2002. godine na 10 godina zatvora, zbog toga što nije sproveo naredjenje tadašnje Savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata RTS-a u Aberdarevoj i Hilandarskoj ulici u Beogradu. Milanoviću je kazna istekla 1. septembra 2012. godine.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com