• Gradovi

  Osude incidenta u Starom Grackom na Kosovu

  Zvaničnici Srbije i Srba na Kosovu su osudili večerašnji napad na Srbe u Starom Grackom, kod Lipljana.Beogradski mediji javljaju da su tri osobe srpske nacionalnosti, među kojima i beba, povređene u sukobu s Albancima i usled intervencije policije u selu Staro Gracko, a da je policija privela jednog Albanca i jednog Srbina.

  Srbi kažu da je grupa Albanaca dobacivala dvema ženama dok su selom šetale decu, i jedno dete udarili, na šta je pozvana policija, stigli su i drugi žitelji i došlo je do skoba, te je policija upotrebila suzavac.

  Prethodno je RTK2 javila da je grupa Albanaca oko 20 sati napala grupu srpske dece mlađeg uzrasta na seoskom igralištu u Starom Grackom, da su meštani pokušali da odbrane decu i da je nastao metež.

  Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marko Đurić je kasno večeras u saopštenju ocenio da je „cela Srbija zgrožena divljanjem nad Srbima u seriji incidenata prethodnih dana, u kojima ni prognanici, ni starosedeoci, ni deca, čak ni bebe nisu pošteđeni“.

  Djurić smatra da „nema nikakve sumnje da je to direktna posledica političke klime koju stvaraju separatisti u Prištini“ i traži „hitne mere kako bi sve porodice na Kosovu i Metohiji bile bezbedne“.

  Direktor Kancelarije je naveo i: „Zgroženi smo i ćutanjem nadležnih međunarodnih političkih i bezbednosnih institucija na terenu povodom talasa nasilja prema Srbima, i to produbljuje nepoverenje u namere dela međunarodne zajednice u pokrajini“.

  „Napadu na srpsku decu i njihove roditelje pridružila se policija“, piše u saopštenju Djurića koji ukazuje da je „neselektivna i prekomerna upotreba sile dovela do povređivanja troje srpskih meštana, među njima i jedne bebe, što je u pravom svetlu pokazalo prirodu lažne države Kosovo“.

  „Upozoravamo i Prištinu i one u međunarodnoj zajednici koji tolerišu zločinstva albanskih ekstremista da Srbija neće tolerisati nasilje nad srpskom, ili bilo čijom decom“, zaključio je Djurić.

  Srpska lista je takodje osudila nаpаd i zаhtevа hitno privođenje i kаžnjаvаnje odgovornih, а „od međunаrodne zаjednice dа se probudi iz usnulog snа i konаčno reаguje nа sinhronizovаne etnički motivisаne nаpаde nа Srbe“.

  „Nikаkаv dijаlog i rаzgovori nemаju znаčаj i ne mogu biti pаrаvаn zа orkestrirаne nаpаde nа Srbe širom Kosovа i Metohije, koji imаju očigledаn cilj dа proterаju Srbe sа svojih ognjištа“, ukazala je Srpska lista.

  Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajedice i povratak Dalibor Jevtić, ocenio je u saopštenju da je incident u selu Staro Gracko „opasna provokacija na koju se mora odmah odgovoriti hapšenjem i određivanjem adekvatne kaznene mere počiniocima jer su u ovom slučaju poznati policiji“.

  Jevtić je naveo da je kontaktirao nadležne organe i zatražio odgovornost i policajaca koji nisu adekvatno reagovali, već su upotrebom „biber-spreja“ „slučajno ugrozili i bebu u naručju majke“.

  RTS je preneo da je incident osudio i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin koji je rekao da „u Starom Grackom, gde su streljali srpske žeteoce (1999. godine), Albanci sada napadaju šestomesečne bebe i hapse Srbe kada se usude da brane svoju decu“.

  „U mestu gde ubice šesnaestogodišnjeg srpskog žeteoca i njegovog oca nisu kažnjene sada pokušavaju da proteraju i pretekle Srbe“, izjavio je Vulin koji je u poseti Rumuniji.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com