• Ekonomija

  Počinje izgradnja novog cevovoda u Preševu uz podršku Norveške

  Počinje izgradnja novog cevovoda u Preševu uz podršku Norveške

  Preševo, mart 2021. – Izgradnja novog potisnog cevovoda od pumpne stanice „Žujince” do rezervoara „Loši izvori” u Preševu, otpočela je uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta “Norveška za vas – Srbija”. Radovi vredni 620.000 evra biće završeni do septembra 2021, čime će 13.000 stanovnika Preševa dobiti sigurnije snabdevanje vodom.

  Prema projektu, izgradnja cevovoda podeljena je u tri deonice ukupne dužine oko 6.000 metara, a predviđene su i ispusne građevine i vazdušni ventili sa šahtovima, zbog sigurnijeg održavanja vodovodnog sistema. Tokom izvođenja radova, postojeći cevovod omogućavaće snabdevanje vodom stanovnicima ove opštine, a prekidi će nastati prilikom povezivanja novog cevovoda, o čemu će nadležne službe blagovremeno obavestiti korisnike.

  “Ovo je veoma važan projekat za razvoj infrastrukture opštine Preševo, koja ima dugogodišnji izazov sa vodosnabdevanjem. Uz podršku Kraljevine Norveške, prethodno je uspešno završena rekonstrukcija pumpne stanice „Žujince” u Preševu, koja je deo ovog sistema”, rekla je v.d. menadžerke projekta “Norveška za vas – Srbija” Milica Došenović.

  Za izvođenje ovih radova, Kraljevina Norveška izdvojila je 430.000 evra, dok je opština Preševo preko Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa obezbedila 190.000 evra.

  Projekat “Norveška za vas – Srbija” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture, podršku integracijama Republike Srbije u Evropsku uniju i jačanje informacione bezbednosti Vlade Republike Srbije. Projekat je učestvovao i u jačanju zdravstvenog sistema za odgovor na pandemiju COVID-19. Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 8,7 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

  Foto: UNOPS/Poslovnost/Igor Matić

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com