• Južna Srbija

  PODRŠKA BABUŠNICI OD SINOSA I PROUNSA

  0f718846f9.jpeg

  Sindikat  novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara (PROUNS) pozivaju predstavnike opštine Babušnica da članove Komisije za ocenjivanje medijskih projekata odaberu prema  stručnim i profesionalnim referencama kandidata i da ne prihvate nametnute dežurne „stručnjake“  skromnog obrazovanja.

  SINOS i PROUNS osudjuju ton i rečnik kojim  se neregistrovana medijska koalicija (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) obraća svima koji joj se suprotstave. Samoproglašena „reprezentativna“ skupina  daje sebi ovlašćenja veća od onih koje je nekada imao Centralni komitet Saveza komunista. Oni odlučuju ko će dobiti državne pare, oni tuže, oni presudjuju. Upravo su novac i lični interes jedini motiv koje ove samozvane borce za slobodu medija drži na okupu.

  Medijska koalicija najodgovornija je za  katastrofalan položaj medija u Srbiji. Oni su zahtevali izlazak države iz medija i obmanjivali javnost da je to demokratska tekovina a prećutali da sve zemlje sa demokratskom tradicijom imaju regionalne i lokalne javne servise. Njihovi predstavnici su nadzirali pisanje „reformskih“ medijskih zakona kojim je omogućeno da medije kupuju firme iz „of šor“ zone, čime je legalizovano netransparentno  vlasništo, monopolizacija tržišta.  Medijska koalicija imala je svoje članove radne grupe, pomoćnika ministra i državnog sekrtara za „reformu“ koju danas kritikuju.   1982391483.jpeg

  Medijska koalicija izdejstvovala je da samo njihove  članice mogu da predložu  kandidate za komisije i medijske funkcije. Oni su podelili novac medijskim tajkunima koje sada, licemerno, prozivaju,. Primera radi komisija u Dimitrovgradu u kojoj su većinu činili predstavnici medijske koalicije, dodelila je Radoici Milosavljeviću 107.500 evra za mediji koji je kupio za šest puta manju sumu. Takvu praksu medijska koalicija sprovela je i u drugim gradovima gde je Radoica pazario medije. Njihovom zaslugom, samo u Pirotskom okrugu, ugašeni su Radio Pirot, Radio Bela Palanka, Radio Babušnica. Medijska koalicija je omogućila Radoici Milosavljević da sa dve kupljene televizije bude medijski monopolista u tom okrugu.

  Umesto da se stide efekata svoje “reforme”  oni i dalje dele lekcije drugima koji snose  posledice njihovih katastrofalnih odluka. Mala, siromašna Babušnica upravo je zahvaljujući ovoj interesnoj skupini ostala bez ijednog elektronskog medija. Oni koji su krivi za gašenjena desetine lokalnih I regionalnih medija, usudili su se da Ministarstvu kulture I informisanja prijave opštinu Babušnica.

  I to zato što se “drznula” odbije prijavu bez pečata, bez ikakvih dokaza.   I da odgovoran posao odlučivanja o dodeli projekata u ukupnoj vrednosti od 600.000 dinara prepusti komisiji u kojoj će umesto “eksperata” srednjoškolaca medijske koalicije biti kolege sa relevantnim biografijama, sa diplomama,  naučnim radovima,  novinari iz Pirotskog okruga.

  O koliko moćnoj i besprizornoj koaliciji je reč, možda najbolje ilustruje činjenica da, bez obzira što se javno optužuju i jedni drugima  broje donatore i plaćene funkcije, u komisijama  Ministarstva kulture I informisanja  skladno funkcionišu i – pune svoje džepove. Sve članice medijske koalicije dodelile su sebi sredsta iz budžeta u  visini od milion do dva i po miliona dinara.

  SINOS I PROUNS smatraju da je krajnje vreme da državni organi krenu u ispitivanje  načina na koji  funkcioniše projektno sufinansiranje medija I da se sve nepravilnosti sankcionišu a krivci za ovakvo stanje budu adekvatno kažnjeni.

  NOVOSTIDANA.TS

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com