Gradovi

Policija Češke predlaže da se građanima dozvoli da pucaju u teroristu

34cd183d05.jpegČeško Ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je izmene Ustava kojima bi građani te zemlje dobili pravo da potegnu oružje i upucaju teroristu.

„U vreme kada se izvode napadi u Evropi imamo utisak da bi građaninu Ustav trebalo da daje veće pravo da se brani, ali legalno dobijenim oružjem“, rekao je češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec za Hospodaržske novini.

Češka ne pristaje na nastojanja Evropske unije da ograniči legalne mogućnosti za držanje nekih vrsta vatrenog oružja, a MUP je podneo predlog ustavnog zakona po kom bi Česi koji legalno poseduju oružje mogli samoinicijativno da ga upotrebe.

Kako se navodi, zatraženo je odobrenje naoružanja u svrhu „odbrane Češke“, kako bi se sprečili teroristički napadi kao oni u Parizu ili u Nici i Berlinu.

Pravo da pucaju na teroristu u slučaju napada čak i kada oni sami nisu ugroženi dobili bi samo češki državljani, i to isključivo na teritoriji Češke, i ne bi se odnosilo ni na građane EU s boravkom u Češkoj, predlaže češko ministarstvo.

„Neće kod nas biti tako da svako ko želi oružje ide da ga kupi, registruje se kao u SAD, sačeka i dobije ga. Takav model mi sigurno nećemo imati. Kontrole za dozvolu za oružje će biti još oštrije nego do sada“, kazao je Hovanec.

Prema statistikama češke Policije, u decembru prošle godine dozvolu za nošenje oružja imalo je 300.000 ljudi, od kojih skoro 241.000 dozvolu kategorije „E“ – za zaštitu života, zdravlja i imovine, a u zemlji je registrovano skoro 800.000 komada oružja svih kategorija koja podležu režimu izdavanja dozvole.

Izvor: Beta

1 Komentar

1 Komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh