• Hronika

  POLICIJSKI SLUŽBENIK UBIJEN NA DUŽNOSTI

  Nezavisni policijski sindikat Srbije upućuje najdublje saučešće porodici policijskog službenika Srđana Petrovića (42) koji je noćas ubijen na dužnosti.

  Nakon sinoćne porodične svađe u porodici Dobrivoja Živkovića, pozvana je patrola policije. U trenutku kada je policijski službenik Petrović pokušao da uđe u dvorište kuće Živković (69) je na njega ispalio više hitaca iz automatske puške, koju je nelegalno držao u svom posedu, nanevši mu teške povrede od kojih je policajac preminuo na putu do bolnice.

  Nakon smrtnog ranjavanja policajca angažovana je Specijalna antiteroristicka jedinica na koju je Živković takođe pokušao da puca, ali je tom prilikom lišen života.

  Ovaj slučaj otvara brojna pitanja, a prvo je ono koje mi kao Sindikat često ističemo – to su rizici sa kojima se policijski službenici svakodnevno susreću. U tom smislu njima uvek i svuda moraju biti obezbeđena adekvatna oprema za rad, ali moraju biti i pravno zaštićeni. Upotreba sredstava prinude definisana je Zakonom. Uprkos tome, medijski linč policajaca nakon sličnih akcija u kojima napadači izgube život ima i te kako negativan efekat na stav društva prema ovakvim situacijama.Mediji, a pre svega portali koji svoj novinarski kredibilitet grade veličajući kriminalce policijskom službeniku stave pečat krivca pre bilo kakve istrage. Poučen takvim iskustvom , policijski službenik preispituje svoje postupke i time rizikuje svoj i živote onih koje štiti. Koliko još života treba da bude izgubljeno i ko treba da edukuje medijske napadače o pravima policijskih službenika ?

  „Izražavamo najdublje saućešće porodici poginulog policajca. Još jedan tragično izgubljen život pokazatelj je zašto je policijska profesija jedna od najopasnijih i koliko zapravo policijski službenici izlažući svoje živote opasnosti, doprinose bezbednosti svih nas. Iz tog razloga važno je da javnost bude upućena u sve te rizike pre nego donosi svoj sud.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

  Press NPSS

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com