• Novosti online

  Pred preuzimanje predsedavanja EU, Rumunija optužila Brisel da je diskriminiše

  Vrh vladajuće levice u Rumuniji je danas ukazao da Brisel „diskriminiše“ tu zemlju koja će od 1. januara biti rotirajuća predsednica Evropske unije.“Rumunija neće prihvatiti da je tretiraju kao drugorazrednu zemlju“, izjavio je vodja levičara Liviu Dragnea u govoru pred nekoliko stotina socijaldemokrata u Bukureštu.

  „Volimo ih (lidere EU), mi ih poštujemo, ali želimo da imamo pravo na svoje mišljenje“, dodao je on.

  Dragnea je posebno zamerio Briselu što drži na snazi mehanizam nadzora pravosudja, uveden kada je Rumunija ušla u evropski blok 2007. godine, i rekao da su ostale članice EU „mnogo više korumpirane“ od Rumunije, ali nisu kritikovane.

  Povodom kontroverzne reforme pravosudja, koja je izazvala neviđen talas protesta širom zemlje i kritiku Brisela, šef PSD pozvao je da se donese pripremljeni zakon o pomilovanju i amnestiji, „kako bi se ispravile nepravde i zloupotreba“ što on tvrdi da su radile sudije.

  Levica je već na početku svoje vladavine, 2017. godine, predvidjala takav zakon koji bi omogućio političarima da izbegne krivično gonjenje ili da budu rehabilitovani, a to je izazvalo jaku mobilizaciju javnosti protiv te ideje. Već osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu 2016. godine i u procesu zbog još dva slučaja korupcije, šef PSD se nada potpunom oslobadjanju ako se donese takav zakon, kažu njegovi kritičari.

  Pedsednica Vlade Vijorika Dančila, bliska Dragnei, pozvala je socijaldemokrate da „ne popuste pred napadima“ iz Brisela i naglasila da je „Rumunija evropska zemlja“.

  „Ja imam proevropska uverenja i zahtevam da se ova zemlja poštuje“, rekla je ona uz aplauz.

  Socijaldemokrate koje su na vlasti od kraja 2016. godine, poslednjih meseci sve više iznose suverenističke stavove, nalik stavovima premijera Mađarske Viktora Orbana.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com