Politika

Predsednik: Srbi se bore za istinu a svet dvoličan

nikolić,sretenjeFoto: Beta/Milan Obradović

Nikolić je, na svečanom prijemu povodom Dana državnosti Srbije, kojem je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić, istakao da naša zemlja poštuje međunarodno pravo i univerzalne principe ljudskih prava, o čemu svedoče brojni događaji iz novije istorije, ali da vreme u kojem živimo podrazumeva primenu duplih standarda i mirenje sa njima.

Prema njegovim rečima, postoje države za koje važi jedna brzina i države za koje važi druga brzina.

„Države na jednom koloseku i države na drugom koloseku. Države članice i države kandidati. Države slobodne i države pod monitoringom. I sve primenjeno na njihove građane, naravno“, rekao je Nikolić.

Kad će se osuditi terorizam na Kosovu?

Predsednik je naveo da je Srbija „krvlju svojih predaka“ stekla pravo da postavi pitanje zašto za neke države važe jedna pravila, a za Srbiju i neke zemlje, druga. „Zašto na Kosovu i Metohiji protivpravno sude Srbima i osuđuju ih bez ikakvih dokaza? Kada će biti makar okrivljeni zločinci koji su trgovali organima Srba na Kosovu i Metohiji? Kada će biti osuđen terorizam u južnoj pokrajini? Ko garantuje da priznanje nezavisnosti te kvazi države, iznedrene terorizmom, neće biti pravni osnov nekima za priznanje takozvane Islamske Države“, upitao je Nikolić.

On je istakao da se, međutim, postavlja pitanje do kada će važiti primena duplih standarda i do kada će većina čovečanstva da ćuti i trpi.

On je konstatovao da su nepravdom prema Srbiji i Srbima, oštećeni građani čitave Evrope.

Nikolić je rekao da na današnji dan nema besede bez govora o Kosovu i Metohiji, navodeći da Beograd pregovara sa Albancima sa najiskrenijom željom da jednom za svagda dođemo do rešenja koje će omogućiti miran i prosperitetan život i Srbima i Albancima.

„Ali, svi treba da znaju i razumeju da se svoga nikada nećemo odreći“, naglasio je Nikolić.

SRBIJA DANAS UVAŽENA ZEMLJA

Predsednik je, govoreći o položaju Srbije na međunarodnoj sceni, rekao da je Srbija danas uvažena, da svako hoće da nas sasluša, pita za mišljenje, a da donedavno nije bilo tako.

To uvažavanje Srbija je zaslužila upornim radom i vraćanjem u prvi plan onoga što nas krasi kao staru državu i narod, ocenio je predsednik.

On je istakao da je Srbija danas u punom smislu evropska zemlja, sa evropskim uređenjem, slobodama i pravom, duhovnim vrednostima i najuzvišenijim ciljevima.

„Krećemo se ka Evropskoj uniji sigurnim korakom i uz uvažavanje sagovornika i posmatrača. Pri tome volimo i Rusiju, Kinu, Ameriku, odnosno obe Amerike, našu braću iz Afrike i Azije“, rekao je Nikolić i dodao da Srbija želi da ceo svet bude mesto životne radosti, a ne stradanja i užasa rata.

Nikolić je građanima poručio da u Srbiji moramo da budemo uvereni da imamo perspektivu, naglašavajući da to ne govori da bi nekoga umirio iz uskih političkih razloga.

„Ubeđen sam da daljom požrtvovanošću, brigom o čitavoj zajednici i svakom njenom delu, sa istinskom solidarnošću možemo staviti u pogon sve ono što nas krasi, a to su darovitost našeg naroda, prirodne pogodnosti i izuzetnost naše zemlje“, rekao je Nikolić.

Vremena se menjaju, menjaju se i globalna i lokalna slika sveta, ali mi ne smemo da prestanemo da se borimo za istinu, pravdu, demokratiju, za Srbiju, kao i za pravednu i demokratsku Evropu i prijateljstva širom sveta, rekao je Nikolić.

NASLEĐE SRETENJSKOG USTAVA

On je naveo da je knjaz Miloš Sretenjskim ustavom napravio prvi korak u uspostavljanju samostalne srpske države, te da su se velike sile gotovo utrkivale koja će pre da ukine Sretenjski ustav, ocenjujući ga revolucionarnim, posebno zbog pogavlja o opštenarodnim pravima Srba.

„Bez obzira što je Sretenjski ustav kratkotrajno zasijao na demokratskom nebu Evrope, Srbija je bila odlučna da ostane na putu stvaranja uređene, građanske države. Tako je 1835. dobila prvi pravi Ustav u ovom delu sveta. Ponosni smo što je Srbija u izuzetno teškim istorijskim okolnostima prednjačila u primeni demokratskih principa. Tako je bilo u srednjem veku. Tako je bilo u svitanje Novog doba. Tako je i danas“, zaključio je Nikolić.

Prijemu povodom Dana državnosti, pored premijera Vučića, prisustvovali su ministri, predstavnici diplomatskog kora, Vojske Srbije, crkvi, kulturnog i javnog života.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh