Politika

Predsednik: Za ulazak u NATO potreban referendum

nikolić,predsednik,tomislav nikolićFoto: Beta/Miloš Miškov

„Odmah da vam kažem – nama nije neophodan referendum za raznorazne sporazume, ali o pitanju mogućeg ulaska u NATO, bio bi neophodan. Ja sam pristalica toga da to pitanje bude na referendumu, ali ono ne može da prođe“, rekao je Nikolić u današnjem intervjuu Tasu.

On je naveo da u Srbiji nema dovoljno građana koji bi hteli da Srbija bude u vojnom savezu.

Rekao je da za Srbiju „ništa ne znači“ to što će 10 ili 15 vojnika Alijanse, koji će raditi na pripremi za uništavanje oružja imati diplomatski imunitet.

Prijateljstvo s Putinom

Na pitanje kakvi su ljudski odnosi između njega i Putina, on je kazao: „Ne znam šta Putin oseća prema meni, ja mogu da kažem šta osećam prema njemu. Potpuno otvoreno prijateljstvo, i takvo prijateljstvo da bi mogao da mu otkrijem svoje tajne, za koje bi mi trebao savet ili razumevanje. To je odnos razumevanja“, kazao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Rusija je „propustila šansu“ da pripadnici njenog humanitarnog centra u Nišu imaju isti status koji imaju NATO vojnici u Srbiji. „Kada smo sa Rusima potpisivali sporazum o uklanjanju mina, ruska strana je mogla da zatraži da ima isti status koji su SAD tražile za svoje građane, i Srbija bi sigurno dala“, rekao je Nikolić.

„Videćemo šta ćemo sa tim centrom…Što se tiče statusa, imali smo jedan sporazum, koji je trebalo da bude ratifikovan, ali je tada propuštena mogućnost. Sad ćemo videti. Na žalost, raspuštena je Skupština, Vlada više nema mogućnosti da ga potpiše, a Skupština da ga ratifikuje“, rekao je srpski predsednik.

On je najavio da će status Centra u Nišu biti tema u razgovorima premijera Aleksandra Vućića i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, kao i njegovog sa Putinom.

„Dogovorićemo se o tome i rešićemo sve, tako da ubedimo naše ruske partnere da nikada nećemo biti članice NATO. A onima iz NATO da kažemo: ‘U čemu je problem? Ako imamo sa vama sporazum, zašto ga ne bismo imali sa ODKB ili direktno sa Rusijom?’ To je znak neutralnosti. Ili ni sa kim sporazumi, ili sa svima.“, kazao je Nikolić, navodeći Organizaciju za kolektivnu bezbednost i saradnju koja je stvorena na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza.

Govoreći o predstojećoj poseti Moskvi, Nikolić je naveo da planira da se sretne sa predstavnicima Ruskih železnica, da će razgovarati i o vojnoj industriji, o zajedničkim projektima, i „o tome šta još treba da se uradi da se pokažu neutralni vojni odnosi između Srbije i Rusije, koji već postoje sa NATO“.

Srpski predsednik je rekao da trgovinsko-ekonomska saradnja dve zemlje nije dovoljno visoka, i da bi se moglo očekivati mnogo više. Naveo je da je razgovor sa Putinom usmeren na konkretne projekte, „koji su u fazi pregovora ili u fazi realizacije, o čemu su se dogovarali Međuvladina komisija, ministarstva, preduzeća.

Naveo je da dolazi u Moskvu da bi primio nagradu Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda za 2015. godinu, ali da „ne može sebi da predstavi da dođe u Moskvu i da ne zamoli za susret sa Putinom“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh