• Južna Srbija

  Приватизација НТВ пред Уставним судом

  Александар Живадиновић, један од понуђача на аукцији за куповину Нишке телевизије (НТВ), организоване у октобру 2015, поднео је жалбу Уставном суду због негативне одлуке Министарства привреде на његов приговор о регуларности приватизације тог медија.

  Живадиновић, који оцењује да је приватизација НТВ била дискриминаторска и незаконита, а у корист купца „блиског властима“, најављује да ће се у случају да одлука Уставног суда буде негативна, обратити Међународном суду за људска права у Стразбуру.

  Он је поднео уставну жалбу због „повреде уставног права на правично суђење“, а против решења Министарства привреде којим је одбијен као неоснован његов приговор на валидност података из пријаве конзорцијума који је купио НТВ, и који чине Народне новине и физичко лице Слађана Остојић.

  У уставној жалби се наводи да је Министарство направило пропуст јер је оцењивало једино да ли је Агенција за приватизацију у поступку приватизације НТВ поштовала законску процедуру, а није проверавало изјаву директора Народних новина Видосава Радомировића да тај медиј „није у потпуности или делимично финансиран из јавних прихода“. Живадиновић тврди да је таква изјава „нетачна“, јер су Народне „годинама уназад примале новац из буџета по разним основама“, уз подсећање да Закон о јавном информисању и медијима забрањује да купац медија буде „правно лице које се у потпуности или делимично финансира уз јавних прихода“

  Народне новине су, иначе, октобра 2015. године на конкурсу за суфинансирање јавног интереса у медијима добиле из нишког буџета 14,85 милиона динара, а готово у исто време, као кључни члан конзорцијума, „победиле“ на аукцији на којој је НТВ купљена за мање од десет милиона динара. Због оваквих околности у делу јавности је оцењено да су НТВ заправо „купили приватници новцем грађана“. Према Годишњем извештају о власничкој структури и контроли медија Савета за борбу против корупције, објављеном 2015, Народне су и раније примале милионске износе из градског и општинских буџета, о чему говоре подаци Управе за трезор од 2009, па надаље.

  Видосав Радомировић је за поједине медије негирао било какве нерегуларности у поступку приватизације НТВ. Он је оценио да све те уплате буџетског новца Народним новинама „не представљају финансирање из јавних прихода“ јер оне нису буџетски корисник. Према његовим речима, ова медијска кућа је та средства „зарадила“ јер је за њих „пружала услуге у оквиру своје делатности“. Народне су приватизоване 2006. године.

  Чланови породице Радомировић осим Народних новина, те преко њих НТВ-а, у Нишу поседују и Телевизију Белами, Радио Белами и интернет портал Белами, а на југу Србије, према доступним информацијама, и ТВ Сокобања, зајечарски дневник „Тимок“ и пиротски недељник „Слобода“. Други члан Конзорцијума за куповину НТВ-а, Слађана Остојић, обавља функцију директорке Телевизије Зона плус, чији је власник Владан Гашић, син Братислава Гашића, директора БИА, бившег министра одбране и функционера СНС-а. И Народне новине и Зона плус су у Годишњем извештају о власничкој структури и контроли медија означени као медији који су власнички, финансијски или уређивачки блиски властима.

  Судови и Министарство информисања на страни конзорцијума

  Пре обраћања Уставном суду, Живадиновићеве тужбе и захтеве одбили су Управни суд и Врховни касациони суд. Оба суда стала су на становиште да средства која су Народне новине добијале из буџета, како су навели, не представљају финансирање из јавних прихода, као и да Министарство привреде „није било дужно да проверава валидност, тачност и истинитост поднетих изјава и остале документације“.

  Министарство културе и информисања је у свом мишљењу оценило да издавачи медија који добијају средства из буџета по основу конкурса за суфинансирање јавног интереса у медијима „могу бити купци у поступку приватизације, под условом да нису основани од стране Републике, аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе“.

  Аутор: З. Миладиновић ИзворДанас

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com