• Novosti online

  Protesti na Medjunarodni praznik rada u Turskoj

  Veliki broj radnika i aktivista u Turskoj obeležava Medjunarodni praznik rada – 1. maj na sindikalnim protestima, zahtevajući od vlasti da se više bave pitanjima rada i položajem radnika.

  Turska opoziciona Republikanska narodna partije (CHP) organizovala je proteste u Ankari na Medjunarodni praznik rada.

  Demonstranti pevaju, igraju kolo, a na ulicama se prodaju slike prvog predsednika Turske Mustafe Kemala, poznatijeg kao Ataturk. Pod njegovim vodjstvom 1922. zbačen je poslednji sultan Muhamed VI, a 1923. proglašena republika. Sproveo je značajne reforme koje su bile temelj za stvaranje moderne evropske države.

  Ulice u Ankari zatvorene su za saobraćaj i protest nadleće policijski helikopter. Policija pretresa sve koji žele da udju u deo grada gde se održava protest.

  Turska policija uhapsila je najmanje deset demonstranata koji su pokušali da marširaju ka glavnom trgu u Istanbulu, pošto je na tom skveru okupljanje zabranjeno, kako je navedeno, iz bezbednosnih razloga.

  Policija je dozvolila samo malim grupama predstavnika sindikata da polože venac na spomenik na Trgu Taksim. Taj trg ima simbolički značaj za turski radnički pokret pošto su 1977. godine 34 osobe ubijene tokom proslave Prvog maja, kada su hici ispaljeni na okupljene iz obližnje zgrade.

  Vodeći turski sindikati za danas su najavili skupove na mestima koje su odredile vlasti u Istanbulu i Ankari.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com