Novosti online

Pućdemon: Neću se predati, niti podneti ostavku

Katalonski secesionistički lider Karles Pućdemon danas je preko Tvitera najavio da da se nikada neće predati i podneti ostavku, javlja španska novinska agencija EFE.

„Neću se predati, neću podneti ostavku, neću se povući pred nelegitimnom akcijom onih koji su izgubili izbore“, naveo je Pućdemon u prvom tvitu objavljenom posle predaje kontrole nad njegovim profilima na društvenim mrežama zatvorskim vlastima u nemačkom gradu Nojminsteru.

Bivši predsednik španske pokrajine Katalonije, Karles Pućdemon, uhapšen je 25. marta na severu Nemačke na granici s Danskom.

On je posle proglašenja nezavisnosti Katalonije 27. oktobra otišao u Belgiju.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra, uz protivljenje Madrida. Vlada španskog premijera Marijana Rahoja suspendovala je potom autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

Vrhovni sud Španije je 23. marta podigao optužnice protiv 13 katalonskih političara, medju kojima je i Pućdemon, za pobunu zbog njihovog pokušaja da proglase nezavisnost Katalonije od Španije i raspisao medjunarodne poternice na osnovu koje je Pućdemon i uhapšen u Nemačkoj.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh