Novosti online

Putin: Koridori za izvoz ukrajinskog žita mogli bi da budu zatvoreni

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Kazahstanu da će Moskva zatvoriti koridore za izvoz ukrajinskog žita ako se budu koristili za izvođenje „terorističkih napada“, prenosi Si-En-En (CNN).

„Ako se bude pokazalo da se humanitarni koridori koriste za terorističke napade, to će dovesti u pitanje sporazum o izvozu (ukrajinskog) žita“, rekao je Putin novinarima posle završetka samita Zajednice nezavisnih država u Astani.

Putin je danas sugerisao da postoji veza između bezbednih pomorskih koridora za izvoz žita i nedavne velike eksplozije koja je teško oštetila ruski strateški most preko Kerčkog moreuza koji povezuje Rusiju sa poluostrvom Krim koji je ta zemlja anektirala 2014. godine.

Kerčki moreuz spaja maleno Azovsko more sa Crnim morem. Zapadnu obalu Azovskog mora, na kojem se nalazi grad Marijupolj, okupirale su ruske snage na proleće ove godine.

Ukrajina i dalje kontroliše crnomorsku luku Odesa, a u julu je iz te luke uspostavljen bezbedni koridor za izvoz ukrajinskog žita, na osnovu sporazuma Kijeva i Moskve, nakon pet meseci ruske pomorske blokade.

Sporazum je postignut pod okriljem Ujedinjenih nacija a ističe u novembru.

Putinova izjava o koridoru dolazi nakon što je ruski diplomata Genadij Gatilov ukazao juče na mogućnost da njegova zemlja napusti sporazum.

„Ako ne vidimo da se išta dešava po pitanju ruske strane sporazuma izvoza ruskog žita i đubriva onda, izvinite molim vas, mi ćemo na celu tu stvar gledati na drugi način. Nismo protiv isporuka žita, ali ovaj sporazum mora biti u duhu jednakosti; on mora biti fer i moraju ga na fer način implementirati obe strane“, rekao je Gatilov.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh