• BG

  REGIONALNA SARADNJA PREDUSLOV DALJEG EKONOMSKOG RAZVOJA

  ZVANIČNO OTVOREN TREĆI JAHORINA EKONOMSKI FORUM  REGIONALNA SARADNJA PREDUSLOV DALJEG EKONOMSKOG RAZVOJA

   Jahorina, 04.05.2018 – Zvanično je otvoren treći Jahorina ekonomski forum koji će trajati naredna dva dana i na kojem učestvuju najviši zvaničnici Republike Srpske, Federacije BIH, Republike Srbije i ostatka regiona.

  Tema ovogodišnjeg okupljanja više od 450 gostiju iz 15 država je “Regionalna saradnja kao važna poluga ekonomskog razvoja zemalja jugoistočne Evrope”.

  Skup su u prisustvu velikog broja ministara iz Republike Srpske, predstavnika međunarodnih institucija (MMF, EBRD, EIB, Mastercard), diplomatskog kora, članova akademske zajednice i čelnika velikog broja javnih i privatnih kompanija,  otvorili predsednik Organizacionog odbora, Saša Grabovac, predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, član predsedništva BiH, Dragan Čović i predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

  remijerka Brnabć rekla je da se region suočava sa sličnim izazovima u procesu reformi i evropskih integracija i da su upravo zato politička volja, razumevanje i jačanje saradnje ključni za dalji napredak.

  „Srbija je posvećena jačanju i unapredjenju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu, jer je jaka ekonomija ključ jakog i uspečnog regiona“ naglasila je Brnabić.

  Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, naglasio je da ekonomije zemalja regiona nisu dovoljne same sebi i da je ideja o carinskoj uniji ima njegovu punu podršku. “Regionalni razvoj predstavlja sine qua non svih naših odnosa i ukoliko svi zajedno ne obezbedimo da se jednako krećemo i razvijamo, ni naše ekonomije se neće kretati uzlaznim linijama“, rekao je Dodik i dodao da čitav region treba prestati biti prostor gde se mladi ljudi obrazuju, za šta države ulažu mnogo novca, a onda odlaze i doprinose negde drugo.

  Treba zajedno da radimo na onome što su naši interesi, a to su veći standard i bolji život ljudi. Proces evropskih integracija nije jednostavan, ali moramo težiti toj transformaciji i modernizovati naša društva“, dodala je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, te naglasila da je Srbija za Bosnu i Hercegovinu treći najznačajniji investitor sa uloženih milijardu i sto miliona evra u proteklih 20 godina.

  U naredna dva dana učesnici će na 17 različitih sesija govoriti o različitim temama kao što su regionalni infrastrukturni projekti, radna snaga kao resurs koji nam svima nestaje, uklanjanje necarinskih barijera, borba protiv sive ekonomije turizam kao šansa regiona, efikasna e-uprava te novi projekti iz oblasti energetike u regionu.

  Na Jahorini su prisutni i predstavnik MMF-a, Nadeem Ilahi, direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH, Ian Brown, direktorka regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, Dubravka Negre, gradonačelnik Banjaluke, Igor Radoičić, predsednik Saveza ekonomista Srbije, Aleksandar Vlahović i brojne druge visoke zvanice.

  D.K.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com