• Gradovi

  RSE: Srbija pristala da obustavi kampanju protiv priznanja Kosova

   

   

  Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

  Time su beogradske vlasti dale pristanak kako bi doprinele atmosferi za ponovni početak dijaloga o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije.

  „Kao deo dobre volje za stvaranje atmosfere koja je pogodna za nastavak dijaloga u Beogradu su se složili da neće nastaviti sa ovom kampanjom“, potvrdio je novinarima jedan visoki diplomatski izvor u EU.

  Jedan od visokih zvaničnika Evropske unije koji se bavi procesom dijaloga je istakao da je kampanja Srbije, „iritantno pitanje“.

  „Moramo graditi pozitivan zamah, a ne da se medjusobno iritiramo“, navodi ovaj sagovornik.

  Broj država koje su kao rezultat diplomatskih nastojanja Srbije povukle priznanje nezavisnosti Kosova, koja je proglašena 2008. godine, nije poznat.

  Medjutim, zvaničnici Srbije uključujući i predsednika države Aleksandra Vučića, nisu krili da su svoju diplomatiju usmerili u tom pravcu.

  Srbija je takodje otvoreno zagovarala stavove protiv prijema Kosova u medjunarodne organizacije, poput Interpola i UNESCO.

  Diplomate iz Brisela ocenjuju da obe strane trebaju doprineti konstruktivnoj atmosferi koja će omogućiti obnovu dijaloga.

  Oni, stoga, smatraju da nedavno uvodjenje mera reciprociteta prethodne kosovske vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem „nije u tom duhu“.

  Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog izmedju Srbije i Kosova je nedavno ocenio da je razočaran odlukom o uvodjenu mera reciprociteta, te je zatražio njeno hitno ukidanje.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com