• Gradovi

  RTS: Čelnici četiri opštine sa severa Kosova podneli ostavke, Sud u Kosovskoj Mitrovici prestao sa radom

  Čelnici četiri opštine sa severa Kosova podneli su danas ostavke zbog kako su naveli „kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba“ na Kosovu od strane prištinskih vlasti, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS).

  Ostavke su na vanrednim sednicama skupština opština sa severa Kosova podneli gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović, predsednik opštine Zvečan Vučina Janković i predsednik opštine Leposavić Zoran Todić.

  Po navodima RTS-a, četiri opštine sa srpskom većinom usvojile su Deklaraciju o prekidu svih institucionalnih odnosa sa privremenim institucijama u Prištini.

  Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić podneo je ranije danas ostavku na tu funkciju zbog kako je rekao, „uvodjenja anticivilizacijskih taksi kojima je Srbima na Kosovu i Metohiji ugroženo pravo na život, lečenje i informisanje kao i neopravdanog hapšenja gradjana severne Mitrovice i pokušaja ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića“.

  U severnom delu Kosovske Mitrovice danas će u 12 časova biti održan mirni protest sa koga će biti upućen zahtev Prištini da povuče odluku o povećanju takse na uvoz robe iz Srbije kao i zahtev za oslobadjanje Srba koje je kosovska policija uhapsila u okviru istrage o ubistvu lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

  Sud u Kosovskoj Mitrovici, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposaviću i sve sudije i radnici tih sudova prestali su sa radom danas u 9 sati, saznaje Tanjug.

  Oni su se na taj način solidarisali sa građanima i protestima koje građani organizuju zbog mera Priština i kršenja ljudskih prava Srba na KiM.

  Predsednik suda Nikola Kabašić uputio je pismo šefovima međunarodnih misija i pojedinim uticajnim ambasadama na KiM.

  U pismu se između ostalog navodi navodi:

  „Mi, srpske sudije integrisane u sudski sistem Kosova, obraćamo Vam se zbog problema sa kojima srpsko stanovništvo živi i sa kojima se suočava. Imajući u vidu da delimo sudbinu srpskog naroda, koji se nekoliko dana za sopstveno pravo na život, osećamo da je naša dužnost da vam se obratimo na ovaj način, bez štete po princip depolitizacije i osnovne principe na kojima se bazira naš sudski rad.

  Ovo pismo, prema tome, nema političku konotaciju , politički motiv ili poruku. To je protest protiv kršenja osnovnih ljudskih vrednosti čitavog srpskog naroda na Kosovu. Kao sudije, svesni smo svoje uloge kao čuvara vladavine prava i garanta poštovanja ljudskih prava i sloboda. Naša dužnost i obaveza je da čuvamo i branimo te principe, bez obzira na sistem u kojem radimo.“

  Kao sudije koje su integrisane u sudski sistem Kosova više od godinu dana, mi ističemo da he naša dužnost da poštujemo zakone, bilo nacionalne bilo međunarodne, kako bismo zaštitili prava svih građana Kosova, navodi se u pismu.

  Kao profesionalci, duboko smo uvereni da su vladavina prava i poštovanje fundamentalnih ljudskih prava i sloboda iznad postojećeg institucionalnog okvira ili političkih odluka. To je razlog zašto podižemo glas protiv odluke o uvođenju taksi od 100 odsto na srpske proizvode kao i protiv zabrane štampe, knjiga i ulaska/izlaska sportistima na i sa Kosova, ističe se u pismu Kabašića.

  „Pored toga što takva odluka predstavlja kršenje S SP i CEFTA sporazuma, protestujemo jer je to odluka koja direktno ugrožava osnovna ljudska prava i slobode srpskog naroda na Kosovu, kao i njihov opstanak.

  Prodavnice ostaju bez hleba, mleka, ulja i drugih osnovnih namirnica. Srpska štampa i knjige na srpskom se ne mogu više kupiti. Sportistima se zabranjuje ulazak ili izlazak sa Kosova, i svi sportski događaji su otkazani. Uskoro neće biti zaliha lekova, medicinske opreme i boca sa kiseonikom.

  To su činjenice koje ilustruju trenutno stradanje srpskog naroda.

  U isto vreme , one ilustruju i kršenje najznačajnijih međunarodnih dokumenata o zaštiti ljudskih prava…“, navodi se u pismu.

  U pismu se na kraju apeluje da predstavnici misija međunarodnih organizacija i ambasada utiču na Prištinu da promeni ponašanje i uspostavi normalnu situaciju i poverenje srpskih građana.

  BETA/Novosti dana/RTV

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com