Društvo

РУСИ У СРБИЈИ ТОКОМ 2021.ГОДИНЕ

На прагу је Нова 2022.година и у ово предновогодишње време требало би подвући црту и размислити да ли смо довољно урадили за нашу заједницу у 2021.години.

Национални савет Руске националне мањине јесте најмлађи национални савет у Србији, али није најмалобројини. Да, нас има знатно мање него између два рата. Многи од нас су нестали у ратним вихоровима, многи променили земљу и државу, многи наши потомци се толико асимилирали да и поред руских презимена не осећају националну припадност и изјашњавају се као Срби. Ипак, Руса у Србији има, ми негујемо своје традиције, али чинимо све да не будемо наметљиви, већ само видљиви.

Ето кратке ретроспективе овогодишњих активности нашег савета:

Највећи успех Националног савета је оснивање и регистрација Руске националне библиотеке, која, иако постоји непуних годину дана, већ има преко девет хиљада наслова и не само на руском језику, но и на језицима других националних мањина. Директорка библиотеке веома много ради и на организацији других, пратећих манифестација у оквиру библиотеке. Тако смо у овој години имали промоцију чак три књиге: „Пушкин и Срби“ ауторки Марине Васић из Пожеревца у мају месецу, „Последња руска зима“ Зорана Стефановића – у јулу месецу и „Руска заједница у Јаши Томићу“ Арсена Плахина – у септембру. У библиотеци се приређују интересантне догађаји: књижевни вечери, изложбе, као, на пример, две ликовне изложбе руских сликарки Ане Кољчугине и Гузељ Перович. Сваког месеца у библиотеци се проводе „Руски сусрети“ који на различити начине презентирају како ми чувамо и негујемо руску традицију и Руску културу у Србији. Библиотека организује и ликовни конкурси. У априлу је прошао ликовни конкурс посвећен 60-ој годишњици првог лета човека у Космос. У конкурсу су учествовала деца од предшколског до старијег основношколског узраста. По завршетку конкурса организована је и изложба дечијих цртежа.

Као веома важни догађаји у животу заједнице истакла бих почетак преговора  са државном медијском кућом „РТВ Војводина“ о уступању медијског простора Националном савету и то једна емисија једном месечно у трајању од 30 минута. У току је припрема за пилот емисију и потписивање уговора са овом кућом.

Емисија „Грађанин“ емитује се на РТС-у и посвећена је искључиво националним мањинама. Ово године чак две емисије су биле посвећене нашем савету.

Летос смо дочекивали и госте из Руске федерације. Делегација Донских козака долазила је у посету нашем националном савету. Зашто је то важно? Зато што много избеглица после Грађанског рата у Русији стигло је у Србију баш са те територије. Није немогуће да наши потомци пронађу своји корени баш на тој територији.

Од прошле године национални савет има и своје штампано двојезично издање. То је часопис „Руски архив“, који ове године, нажалост, због недостатка средстава излази само један пут. Али шта је –ту је!

Уз помоћ Националног савета штампан је и зборник радова са прошлогодишње међународне конференције, посвећене 100-годишњици руског егзодуса са Крима.

У октобру национални савет је подржао Међународну конференцију под називом „Улога руских добровољаца у ослобођењу Балкана – 145 година од трагичне погибије пуковника Николаја Николајевича Рајевског“.

И на крају, делегација националног савета средином децембра је била примљена у Амбасади Руске Федерација на самом високом нивоу. У двочасовном разговору са нама су учествовали министар-посланик, први секретар амбасаде и аташе за културу, као и службеници конзулата.

ОВОМ ПРИЛИКОМ ПРИПАДНИЦИМА НАШЕ НАЦИОНАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ, КАО И СВИМ ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ, ЗЕМЉИ КОЈА ЈЕ ТОПЛО ПРИМИЛА НАШЕ ПРЕДКЕ И ЗАХВАЉУЈУЋИ КОЈОЈ МИ ДАНАС ПОСТОЈИМО ЖЕЛИМО ДА  УОЧИ НОВЕ 2022.ГОДИНЕ, ПРАВОСЛАВНОГ БОЖИЋА И ОСТАЛИХ НАШИХ ЗАЈЕДНИЧКИХ ПРАЗНИКА КАЖЕМО: „ЖИВЕЛИ! И У ЗДРАВЉЕ!“

 

Ирина Миљковић

 

Овај пројекат је суфинансиран из Буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh