Društvo

Руски кутак на Академији техничко-васпитачких струковних студија у Нишу

У петак, 19. јуна 2020. године, Академија техничко-васпитачких струковних студија у Нишу је имала дан

отворених врата. Немојте да вас збуни назив Академије; ради се о старој, добро познатој, Вишој техничкој школи у Нишу, касније Високој техничкој школи, а сада Академији. Не треба да вас буни и то што се овде спроводе техничко-васпитачке студије. Академија има одсек у Нишу, али и одсеке у Пироту и у Врању, где се школују будући педагози.

У исто време, Академија је обогаћена новим, врло занимљивим, лепим и корисним садржајем – Руским кутком.

Шта је то „Руски кутак“? Како је настао и с који циљем је створен? О томе нас је кратко обавестио Немања Лакетић, spiritus movens Међународног непрофитног удружења Иницијатива за комуникацију и сарадњу „ИКС“.

„Отварање Руског кутка је врхунац четворогодишње сарадње нашег Удружења с Вишом техничком школом у Нишу, сада Академијом. Кроз рад Руског кутка, спроводићемо и даље активности којима смо се бавили и у претходном периоду.“

„Конкретно, функција Руског кутка је организовање курсева руског језика, размена студената између Србије и Русије, студирање српских студената у Русији, организовање инфо сесија и вебинара. Све што смо радили до сада, радићемо и даље у оквиру Руског кутка. Циљ нам је да студентима у Нишу приближимо Русију. У Руском кутку ће заинтересовани добити информације о нашим активностима и могућностима које им пружамо.“

„За отварање Руског кутка, поред Организације ,ИКС`, заслужна је Академија, а затим и Руски дом у Београду, Амбасада Руске Федерације у Београду и више других друштава и организација из Ниша и Београда.“

Отварању Руског кутка су присуствовали представници више институција значајних за Русе у Србији.

Отварању Руског кутка учествовао је Денис Круглов, аташе Одељења за културу Амбасаде Руске Федерције у Београду.

Као представник Руског дома у Београду, црвену врпцу на отварању Руског кутка је пресекла Олга Голубова, која је свечано уручила сертификате свршеним курсистима руског језика, одржаног у претходном периоду управо на Академији. У свом обраћању присутнима, госпођа Голубова је истакла значај чињенице да је академској омладини Ниша доступно квалитетно учење руског језика.

Овде ћемо напоменути да је већ формирана библиотека Руског кутка, којој је Руски дом у Београду поклонио око две стотине књига, а образ је осветлала и Руска амбасада. Аташе Круглов је са собом донео, како је сам рекао, „три велике кутије књига“.

Свечаности је присуствовао и Андреј Мамченков, кодиректор Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, и, као представник Националног савета руске националне мањине, Ирина Миљковић, члан Савета из Крушевца.

Госпођа Миљковић у интервју нашем порталу нагласила је значај таквих догађаја као што су отварања рускиh кутака и библиотека који могу да посећују не само припадници руске националне мањине, већ и желе да читају дела руских класика, уче руски језик, упознају руску културу, руску традицију и научна достигнућа савремене руске науке.

Испред Друштва српско-руског пријатељства и руских сународника „Наисус“ из Ниша, отварању су присуствовала оба копредседника: Ђорђе Јанковић и Владислава Милосављевић.

Свечаном почетку рада Руског кутка је присуствовао, испред локалне самоуправе, Милош Банђур, заменик градоначелника, затим руководиоци Академије, представник Српске православне цркве и велики број пријатеља Русије и поштовалаца руске културе.

Наравно, највећа заинтересованост је владала међу присутним студентима. Многи су се распитивали о могућностима школовања у Русији, курсу руског језика, а приметни су били и руски студенти у Нишу.

Присутни су имали прилике да пробају руски чај из самовара и руске домаће медењаке, а нарочито је било занимљиво видети примере традиционалног руског ручног рада.

Руски кутак се налази у згради Академије, у Улици Александра Медведева, и отворен је за посете.

 

Драгана Костић

 

Овај медијски садржај је суфинансиран од стране Града Ниша, у оквиру медијског пројекта „Прошлост, садашњост и будућност Руса у Нишу“. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh