• Gradovi

  Šabanova bista i u Nišville jazz muzeju

  Nišville jazz festival će ove godine, osim tradicionalnog uvodnog programa 7. i 8. avgusta „Prijatelji Šabanu“ na River stage-u i dodeljivanja Grand Prix Nišvila za fuziju različitih muzičkih pravaca koji nosi ime Šabana Bajramovića (ove godine nagrada će biti uručena sastavu Gipsy Kings), odati još jednu počast velikom kantautoru.

  U Nišville jazz muzeju koji će do početka festivala početi da radi u nekadašnjem hamamu u Tvrđavi – deo izložbenog prostora biće posvećen Bajramoviću, a tu će biti izložena i replika njegovog spomenika koji se nalazi na keju  – rad akademskog vajara Vlade Ašanina.

  Direktor festivala Ivan Blagojević podseća  da je Nišville jazz festival još 2006. godine ustanovio festivalski Grand Prix za fuziju džeza i drugih muzičkih pravaca koji nosi upravo ime Šabana Bajramovića, a sama nagrada je statua velikog pevača i autora mnogih pesama.

  Takođe, na inicijativu Nišvila, 2010. godine, u Amfiteatru na nišavskom keju postavljen je spomenik Šabanu Bajramoviću čije su podizanje pomogli Šabanovi prijatelji, saradnici i poštovaoci.

  -Šaban Bajramović do kraja svog života verovatno ni sam nije bio svestan, da je je jedan od pionira world music pravca i to ne samo na ovim prostorima. Njegovo ime se često nalazilo u vrhovima lista poznatih magazina i to ne samo u kategoriji tradicionalne muzike.

  Mnogi renomrani  kritičari smatrali su ga i jednim od najoriginalnijih pevača u džezu, bluzu, soulu, latinu…. a uvek je pevao svoju muziku, koja se kroz njegovu fenomenalnu interpretaciju odlično uklapala u različite stilske miljee.

  I zato mu je od strane Nišvil, još za života odata dužna počast.

  Osim što je nekoliko puta nastupao na festivalu, te godine kada je i ustanovljena, ztakozvana „nulta“ nagrada je uručena upravo njemu – zaključuje direktor Nišvila.

  Šaban Bajramović je umro 8. juna 2008. godine, a samo jedan  od primera kakav je status imao u svetskim razmerama je i tekst objavljen neposredno posle Bajramovićeve smrti, u londosnskom „Guardianu“ a čiji je autor Garth Cartwright:

  https://www.theguardian.com/music/2008/aug/15/serbia

  N.P.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com