• Novosti online

  SAD čestitale Ciprasu i Zaevu na sporazumu

  Sjedinjene Američke Države čestitale su premijerima Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu i pozdravile istorijski sprazum o rešenju spora Atine i Skoplja oko imena, saopšteno je iz Stejt departmenta.

  „Ovo rešenje će biti dobro za obe zemlje i podstaći će regionalnu bezbednost i prosperitet. Premijeri Zaev i Cipras pokazali su viziju, hrabrost i upornost u njihovom traganju za uzajamno prihvatljivim rešenjem“, navodi se u saopštenju objavljenom noćas na sajtu američkog ministarstva spoljnih poslova.

  U saopštenju se takodje hvale „posvećenost posrednika UN Metjua Nimica i njegovi postojani napori tokom više od dve decenije da okonča ovaj spor“.

  Kako se navodi SAD su spremne da podrže taj sporazum, kako budu tražile dve zemlje.

  Premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, postigli su u utorak dogovor da nov naziv države bude Republika Severna Makedonija i da to ime bude za opštu upotrebu, što će biti precizirano ustavnim amandmanom, a promena treba da bude potvrdjena i na referendumu na jesen.

  Zaev je najavio da će sa Ciprasom najkasnije do ponedeljka potpisati sporazum koji potom treba da bude ratifikovan u makedonskom Sobranju.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com