Politika

SAD: Ne tražimo priznanje Kosova za ulazak u EU

SAD, Amerika, Srbija i Amerika, Srbi i AmerikanciFoto: iStock

„Sve odluke o članstvu u EU su iskljuciva odgovornost Evropske unije“, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Američka ambasada na ovaj način je reagovala na intervju koji je bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri dao Tanjugu.

Montgomeri je, naime, izrazio uverenje da Zapad i SAD ne pokušavaju namerno da oslabe premijera Srbije Aleksandra Vučića, ali da ih „nedovoljno razumevanje Balkana s vremena na vreme navodi da preduzmu korake koji su kontraproduktivni i mogu se shvatiti upravo na taj način“.

Montogmeri je rekao da smatra da je „klasičan primer“ za to „kontraproduktivan“ i „nepotreban“ „Božićni poklon“ njegovog odlazećeg kolege, američkog ambasdora Kirbija, koji je izneo šta će po njegovom mišljenju SAD tražiti da bi podržale članstvo Srbije u EU.

Drugi primer je „namerno spor proces otvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU“ i, dakle, činjenica da se srpskom narodu ne daje nada da taj proces stvarno ide napred, rekao je Montgomeri.

Naglašavajući da ni na koji način ne govori u ime američke vlade, već iznosi svoje mišljenje o politici i pozicijama Vašingtona, Montgomeri je ocenio da američka vlada ima mnogo važnije prioritete od Balkana, a da je u regionu angažovana na nižem nivou i samo zbog tri pitanja.

Prvo, želi da nezavisno Kosovo bude u potpunosti priznato i prihvaćeno. Drugo, zeli da Bosna ostane unutar sadšnjih granica i treće, ne želi bilo kakvo izbijanje nasilja u regionu„, objasnio je Montgomeri.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh