• Novosti online

  SAD proslavile 50. godišnjicu spuštanja na Mesec

  SAD su danas žurkama, trkama, igrama s loptom i koncertima proslavile 50. godišnjicu spuštanja astronauta Nila Armstronga i Baza Oldrina na Mesec.

  U Svemirskom centru Kenedi američke agencije NASA Oldrin je danas potpredsedniku SAD Majku Pensu pokazao lansirnu rampu odakle je 16. jula 1969. godine poleteo ka Mesecu sa Armstrongom i Majklom Kolinsom, koji nije koračao po Mesecu već je ostao u komandnom modulu.

  U isto vreme, ka Medjunarodnoj svemirskoj stanici danas su iz Kazahstana u ruskoj kapsuli poleteli Amerikanac, Rus i Italijan, navodi Asošiejted pres.

  Pens je rekao da je Apolo 11, prva misija sa zadatkom da spusti ljude na površinu Meseca, „jedini dogadjaj u 20. veku koji ima priliku da bude široko prepoznat u 30. veku“.

  On je odao počast Armstrongu, Oldrinu i Kolinsu, rekavši da „ako oni nisu heroji, onda heroja ni nema“, kao i za 400.000 Amerikanaca koji su neumorno radili da bi trojka stigla na Mesec.

  U Vapakoneti, rodnom mestu Nila Armstronga u saveznoj državi Ohajo, oko 2.000 ljudi takmičilo se danas u trkama nazvanim „Trči do Meseca“.

  Godišnjicu su obeležili Oldrin (89) i Kolins (88), dok je Armstrong umro 2012. godine. Dvojicu astronauta i Armstrongovu porodicu juče je u Beloj kući primio predsednik SAD Donald Tramp.

  Armstrong i Oldrin su se spustili na Mesec 20. jula 1969. godine u 20.17 po srednjoevropskom vremenu, što je tada na televiziji pratilo pola milijarde ljudi.

  Oko šest sati kasnije, u 2.56, usred noći u Evropi, Armstrong je levom nogom zakoračio po tlu Meseca, uz čuvenu rečenicu: „Ovo je mali korak za čoveka, a veliki za čovečanstvo“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com