• Novosti online

  SAD vratile sankcije Iranu, osam zemalja izuzeto od zabrane uvoza iranske nafte

  Sjedinjene Američke Države danas su zvanično potvrdile da će od ponedeljka ponovo uspostaviti sve sankcije ukinute Iranu u okviru iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. iz koga je američki predsednik Donald Tramp izašao.

  Sankcije se odnose i na zemlje, strane firme i entitete koji nastavljaju da kupuju iransku naftu ili nastavljaju transakcije s iranskim bankama.

  Osam zemalja će biti izuzete iz te mere i biće im privremeno dozvoljeno da nastave s uvozom iranske nafte, rekao je šef američke diplomatije Majk Pompeo. On nije naveo koje su to zemlje.

  Pompeo je rekao da će one biti izuzete zato što su pokazale značajne napore da svedu njihov uvoz nafte na nulu. On je rekao da će spisak tih zemalja biti poznat u ponedeljak, i jedino još dodao da ni jedna zemlja članica Evropske unije nije na tom spisku, prenosi Frans pres.

  Posmatrači su naveli da se radi o Južnoj Koreji, Indiji, Turskoj ili čak i Kini. Dok je AP javio pozivajući se na neimenovane zvaničnike da se radi o zemljama američkim saveznicima kao što su Italija, Indija, Japan i Južna Koreja. Njima će privremeno biti dozvoljen uvoz pod uslovom da su preduzeli mere da ga prekinu.

  Ukupno će 700 pojedinaca ili entiteta biti dodate na američku crnu listu, rekao je američki ministar finansija Stiven Mnučin.

  On je takodje rekao da SAD žele da isključe iranske finansijske institucije pogodjene sankcijama iz medjunarodnog bankovnog sistema Svift, osim za „humanitarne transakcije“, javlja Frans pres.

  Sankcije će od ponedeljka obuhvatiti iranski špediterski, finansijski i energetski sektor. To je druga serija sankcija koje je američka administracija ponovo nametnula Iranu od kada se Tramp povukao iz istorijskog iranskog nuklearnog sporazuma u maju.

  S ograničenim izuzecima sankcije će se odnositi na zemlje koje ne prestanu uvoz iranske nafte i na strane kompanije koje posluju s iranskim kompanijama ili telima na crnoj listi, uključujući iransku centralnu banku, više privatnih finansijskih institucija i državnih špediterskih kompanija i luka.

  Pompeo je rekao da je cilj sankcija da „u osnovi izmene ponašanje Islamske Republike Irana“. On je objavio spisak od 12 zahteva koje Iran mora da ispuni ako želi da se sankcije ukinu. One uključuju prekid podrške terorizmu, prekid vojnog angažovanja u Siriji i potpuni prekid razvoja nuklearnih i balističkih raketa.

  „Maksimalni pritisak znači maksimalni pritisak“, rekao je Pompeo.
  Prva serija američkih kaznenih sankcija vraćena je Iranu u avgustu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com