Društvo

Сантјаго де Чиле поново закључан, упркос вакцинацији

Извор: Би-Би-Си, https://www.bbc.com/news/world-latin-america-57436861

Чиле је најавио затварање главног града Сантјага де Чиле усред све већих случајева ковида, упркос томе што је скоро 60% земље потпуно вакцинисано. Више од осам милиона становника који живе у престоници и околини мора да остане код куће од суботе.

У четвртак је Чиле пријавио 7.716 нових дневних случајева, при чему је велика већина инфекција међу онима који нису били потпуно вакцинисани. Кревети за интензивну негу приближавају се пуном капацитету, упозоравају здравствени службеници. Хозе Луис Еспиноза, председник чилеанске Националне федерације удружења  медицинских сестара, каже да су његови чланови „на ивици пропасти“, преноси Ројтерс.

Чиле се суочава с таласом ковида упркос успеху вакцинације. Око 58% од 17,5 милиона људи у земљи потпуно је вакцинисано, а чак 75% је примило бар једну дозу вакцине. Али критичари су оптужили владу да се предала тријумфализму због увођења вакцине и да је пребрзо попустила ограничења .

Границе Чилеа биле су затворене од марта до новембра 2020. Али након што је строго закључавање оборило број заражених, донета је одлука да се оне поново отворе. Чилеанци су такође добили посебне дозволе за одмор да би слободније путовали земљом током летњих празника на јужној хемисфери. Отворени су ресторани, продавнице и одмаралишта, како би покренули посрнулу економију. Према америчком универзитету Џон Хопкинс, Чиле је имао готово 1,5 милиона заражених од почетка пандемије, са више од 30 000 смртних случајева повезаних са ковидом.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh