• Gradovi

  Šarčević: Ministarstvo bi moglo u maju da smeni rektora univerziteta u Kragujevcu

   

   

  Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da bi to ministarstvo tek početkom maja moglo da smeni rektora univerziteta u Kragujevcu Nebojšu Arsenijevića zbog nepravilnosti koje je utvrdila prosvetna inspekcija.

  „Prosvetna inspekcija utvrdila je nekoliko nepravilnosti, a jedna od njih je i doktorat sina rektora Arsenijevića“, rekao je Šarčević za Radio televiziju Vojvodine i naglasio da je prosvetna inspekcija „iz aviona utvrdila“ da Arsenijevićev sin Aleksandar ima doktorat, ali ne i završene osnovne studije.

  Šarčević je objasnio da ministarstvo čeka da se do 21. februara, na sednici izjasni Savet univerziteta u Kragujevcu povodom nalaza prosvetne inspekcije i Agencije za borbu protiv korupcije, kako bi preduzeli dalje korake.

  Prema njegovim rečima ukoliko bi se Savet univerziteta Kragujevca izjasnio da Arsenijević ostaje na čelu univerziteta, tada bi ministarstvo moglo da pokrene proceduru za njegovu smenu.

  „Ta procedura je spora i mi bi početkom maja imali alat za smenu rektora, zbog nepoštovanja preporuka inspekcije“, kazao je Šarčević i izrazio bojazan da će rektoru Arsenijeviću isteći mandat, dok se ta procedura ne završi.

  Šarčević je ranije javno apelovao na Arsenijevića da podnese ostavku, što je on odbio navodeći da je podvrgnut političkom pritisku.

  „Nema politike u ovom slučaju“, istakao je Šarčević.

  Govoreći o rezultatima Komisije za akreditaciju (KAPK) koja je krajem prošle godine utvrdila da postoji 2.000 spornih doktorata, Šarčević je istakao da je to telo „izmislilo tu priču“.

  Upitan na osnovu čega tvrdi da su navodi o spornim doktoratima izmišljeni, ministar je odgovorio da nisu dali nijedan izveštaj ministarstvu, kao i da su osporili doktorate za fakultete koji su prethodno dva puta prošli akreditacije.

  Prema njegovim rečima, u pitanju su doktorati ljudi koji su se „našli u procepu“ nakon uvodjenja bolonjskog procesa i dodao da je naviše tih doktorata osporeno u Vojvodini.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com