• Gradovi

  Vojislav Šešelj oslobođen svih optužbi

  Haški tribunal, četiri godine od završetka suđenja, u prvostepenoj presudi oslobodio je lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine. Šešelj nije prisustvovao izricanju presude, a nije je pratio preko video linka jer je „u kampanji“ i „ima pametnija posla“. Šešelj je u podne zakazao konferenciju za medije u Beogradu.

  Šešelj je rekao da neće pratiti izricanje presude

  Foto: M. Metlaš / RAS Srbija Šešelj je rekao da neće pratiti izricanje presude

  13.04 – Haško tužilaštvo: Znamo da će mnoge žrtve biti razočarane

  „Tužiteljstvo prima k znanju današnju presudu. Potpuno razumemo da će mnoge žrtve i zajednice biti razočarane presudom Raspravnog veća“, saopštilo je haško tužilaštvo.

   13.00 – Šešelj otišao kući da „nešto pojede“ i malo spava

  Šešelj je upravo napustio prostorije SRS u Zemunu i rekao da ide kući da „nešto malo pojede“ i da dremne jer, kako kaže, uvek odspava pre mitinga koji ga čega u 17 sati u Pančevu.

  12.55 – Rogozin: Čestitam mom drugu na pobedi

  Potpredsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozin, koji je u januaru bio u poseti Srbiji i tada se sastao sa Vojislavom Šešeljem, preko Tvitera čestitao je lideru SRS-a pobedu.

  „Šešelj je oslobođen po svim tačkama u Hagu. Godine 2003. je došao u Hag da dokaže svoju nevinost. I tamo je proveo 11 godina..“ napisao je Rogozin.

  12.50 – Dodik: Tokom procesa je bilo jasno da je Tužilaštvo pokrenulo neutemeljen proces

  Predsednik Republike Srpske Milorad DOdik rekao da je još iz procesa suđenja bilo potpuno jasno da je Tužilaštvo Haškog tribunala pokrenulo još jedan neutemeljen i politički, a ne pravni proces.

  „Izricanje presude Šešelju potvrdilo je sav besmisao ‘međunarodne pravde’ koja se pokušala promovisati putem ovog tribunala. Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da jedno iscrpljujuće, maratonsko suđenje, kakvo je imao Šešelj, dobije ovakav epilog“, ocenio je Dodik.

  11.50 – Stevandić: Presuda Šešelju je kompenzacija za presudu Karadžiću

  Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju dokaz da je pravda spora, ali dostižna.

   „Ovakva presuda je kompenzacija za visoku prvostepenu presudu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Dugogodišnja upornost srpskog naroda u dokazivanju istine konačno je počela da daje rezultate“, rekao je Stevandić Srni.

  11.43 – Hrvatski mediji o presudi: „Vođi srpskih radikala baš ništa nisu dokazali“

  Hrvatski mediji komentarišu da po „ovoj presudi Haga ispada da je ratni huškač 12 godina proveo nevin u pritvoru“.

  Jutarnji.hr

  Foto: Jutarnji / screenshot Jutarnji.hr

  11.35 – Euforija u prostorijama SRS

  U prostorijama Srpske radikalne stranke vlada prava euforija nakon što je oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju, javlja naš izvestač sa lica mesta.

  11.30 – Tužilaštvo ima pravo na žalbu

  Presuda Šešelju je prvostepena i na nju će haško tužilaštvo imati pravo da ulože žalbu.

  Sudija Žan Klod Antoaneti rekao je da je danaas pročitao sažetak presude, koja ukuopno ima 100 strana, a na kraju izricanja cela presuda biće podeljena učesnicima u postupku.

  11.21 – Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice

  Veće je saopštilo da Šešelj nije kriv za progon, ubistvo, mučenje, deportaciju, pustošenje i razaranje gradova, razaranje religioznih objekata, pljačku javne i porivatne imovine .

  „Vojislav Šešelj nije kriv“, saopštilo je Veće.

  „Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovek“, rekao je sudija Žan Klod Antoaneti.

  11.20 – Nema veze između govora i zločina

  Veće je saopštilo da je Šešelj ove reči izgovorio u okviru protivljenja politici Srbije i da su oni značili iskazivanje alternativnog političkog stanovništa koje nije sprovedeno.

  „Nema veze između govora i zločina počinjenih 1992. u Mostaru, Zvorniku i Sarajevu“, saopštilo je Veće.

  11.18 – Orešković: Zagreb očekuje najstrožu kaznu za Šešelja

  U vreme izricanja prvostepene presude haškom optuženiku u lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu, hrvatski premijer Tihomir Orešković je u poseti Vukovaru, gde će obići vukovarsku bolnicu, Spomen dom Ovčara i odati počast postradalima. Šta je Orešković rekao o Šešelju pročitajte OVDE.

  11.15 -Veće: Šešelj nije kriv za ratnohušačke govore

  Veće je prihvatilo da širenje ideologije nije zločinačko, ali da treba analizirati uticaj Šešeljevih govora na ljude.

  Veće navodi govor održan na putu za Vukovar 1991. godine, kada je Šešelj rekao: „Čitav taj prostor će uskoro biti očišćen od ustaša“ i da „Nijedan ustaša ne sme živ izaći iz Vukovara; ustaše predajte se, nema više potrebe da ginete“.

  Veće pominje i govor u kom je Šešelj pozvao četnike da se osvete Balijama 1992. godine u Malom Zvorniku, kao i govor održan u Hrtkovcima 6. maja 1992. godine u kom kaže da „Hrvatima nema mesta u Hrtkovcima“.

  „On zaista jeste održao govor u Vukovaru i na putu za Vukovar, ali je moguće da su ti govori bili upućeni dizanju morala kod njegovih partijsih drugova“, saopštilo je veće.

  Veće je pomenulo i dva Šešeljeva govora održana u aprilu 1992. godine u Skupštini u kojima je rekao:

  „Po istom onom pravu po kom je Tuđman proterivao Srbe, mi genocidne radnje nećemo primenjivati, jer to nama nije u krvi. Nećemo vas ubijati, ali ćemo vas lepo spakovati u kamione i vozove, pa se snalazite u Zagrebu“. (April 1992. godine)

  11.10 – Veće: Nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata

  Tužilaštvo nije dokazao postojanje udruženog zločinačkog poduhvata.

  „Nije odgovoran za fizičko počinjavanje progona. Veće jednoglasno odbacuje odgovornost za deportaciju, premeštanje, zločina protiv čovečnosti navedenih u optužnici“, saopštilo je Veće.

  11.06 – Veće o „velikoj Srbiji“

  Veće kaže da nije rasvetljen širi kontekst „velike Srbije“, jer tumačenje tužitelja zamagljuje hronologiju događaja ili ih iskrivljuje.

  „Prpojekt ‘velike Srbije’ je apriori politički, a ne kriminalni cilj. Samo SRS je imao za cilj stvaranje ‘velike Srbije, koja je trebalo da obuhvati sve Srbe“, reklo je Veće i dodalo da mema zaključka da je proglašenje automonomije srpskog naroda u Hrvatskoj i BiH nije bilo kriminalno.

  11.00 – Veće nabraja zločine

  Veće nabraja zločine koji su se dogodili, međutim još nije izreklo da li Šešelj ima veze sa njima.

  10.57 – Sudija: ŠŠeššelj nije kriv za Hrtkovce, Vukovar…

  Predsednik Pretresnog veća sudija Žan Klod Antoanerti rekao je čitajući presudu da većina članova veća, uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, smatra da tužilaštvo nije podnelo dovoljno dokaza za svoje tvrdnje iz optužnice koji se tiču proterivanja Hrvata iz Hrtkovaca.

  „Motivi u Hrtkovcima bili pre svega licne prirode i potreba da se obezbedi smeštaj Srbima koji su ostali bez krova na glavi. Iz govora Šešelja ne može da se zaključi da je učetsvovao direktno u razmeni kuća – a što je prikazana kao glavno sredstvo za proterivanje Hrvata“, naveo je sudija.

  10.55 – Veće: Nije kriv za ubistva, orkutna postupanja, mučenja, pljačke…

  Veće ocenjuje da tužilac nije predočio dovoljno dokaza da bi se utvrdilo da je Šešelj kriv za ubistvo u Crnoj reci, okrutno postupanje na Ovčari, okrutno postupanje u skladištu Velepromet, mučenje u kasarni i Vugošću, u opštini Nevesinje, ubistvo civila oko Sarajeva, pljačke imanja kod Vukovara.

  „Nije kriv za pustošenje sela i gradova“, saopštilo je Veće.

  10.51 – Šešelj oslobođen za zločine protiv čovečnosti

  Veće je saopštilo da Šešelj nije kriv za zločine protiv čovečnosti.

  „Ne postoje bitni pravni elementi za krivičnu odgovornost za zločine protiv čovečnosti“, saopštilo je Veće.

  10.50 – Nije dokazano proterivanje civila iz Hrtkovaca

  Veće je saopštilo da se „zlostavljanje civila u Hrtkovcima ne može smatrati raspostranjenim i sistematskim napadom na civilno stanovništvo.

  „To nije dokazano ni izdaleka“, saopštilo je Veće.

  10.45 – Veće: Šešelj se distancirao od Žutih osa nakon ubistava u Zvorniku

  „Što se tiče Crvenih beretki, neki iz SRS su se učlanili u njih i bili komandanti. Što se tiče Vasketove jedinice, on je bio osnivač SRS“, saopštilo je Veće. Jedinice Brneta i Slavka Aleksića formirali su dobrovoljci SRS, ali ih SRS tamo nije poslao“, zaključilo je Veće.

  10.40 – Nema dokaza da je Šešelj imao veze sa paravojnim snagama

  Što se tiče optužbi o učestvovanju paravojnih snaga u zločinima, Veće kaže da su mu predočeni dokazi u kojima se kaže da su bili prisutni Arkanovi tigrovi, Beli orlovi, odred Dušan Silni, Crvene beretke, Jedinica za specijalne operacije, Žute ose, Jedinica Vasilija Vidovića, Gogićeva jedinica, koja je takođe poznata pod imenom Grupa iz Loznice, jedinica Karađorđe, Srpska garda SPO, jedinice Bratislava Gavrilovića i jedinice Slavka Aleksića.

  „Nema dovoljno dokaza da se zaključi da je Šešelj bio povezan da Arkanom, jedinicom Karađorđe. Nema dokaza o vezi Šešelja i grupe iz Loznice i jedinice Srpske garde.“

  10.35 – Hag: „Šešeljevci“ su se mogli prepoznati po fizičkom izgledu i odeći

  Veće je saopštilo da je detaljno istraživalo ko su bili „šešeljevci“ kako ih ne bi brkali sa četnicima.

  „Analiza dokaza pokazala je da su se „šešeljevci“ mogli identifikovati po fizičkom izgledu i odeći, ali da to nije bilo odlučujuće. Veće je pažljivo identifikovalo pojedince povezane sa SRS, umesto da sve četnike poveže sa Šešeljem“, saopštilo je Veće.

  10.32 – Veće objašnjava zločine

  Veće je prešlo na objašnjavanja konteksta u kojima su se zločini dogodili, pa je opširno govorilo o biografiji Vojislava Šešelja, osnivanju stranaka i ideologiji koju je zastupao. Posebno su obratili pažnju na ustrojstvo SRS, unutarstranačku strukturu i slično.

  10.25 – Veće prigovara radu tužilaštva

  Tužilac na početku izricanja presude nudi objašnjenje optužnice i tužilaštvu zamera način rada tokom suđenja.

  „Pretresno veće je bilo prisiljeno da sledi put koje je zacrtalo tuzilaštvo, pa je uz poteškoće pokušalo da rasplete mrežu“, napomenuo je sudija čitajući presudu.

  Prema njegovim rečima, štice se utisak da navodni zločinački cilj varira po potrebi optužžnice.

  „Stiče se utisak da navodni zločinački cilj varira po potrebi optužnice. Tužilac nedosledno koristi reči nasilje i zločin, a neke formulacije ostavljaju utisak da je sama ideja „velike Srbije“ kriminogena, a u drugim delima se napadaju sredstva kojima se želela ostvariti“, kaže Veće i izražava žaljenje zbog takvog rada tužilaštva.

  „Iste činjenice koje se kvalifikuju kao ubistvo, mučenje, deportacije, razaranje i pljačke isto se podvode i pod dela progona. Tužilac je imao cirkularni pristup u kome je svako krivično delo dobilo više kvalifikacija“, saopštilo je Veće.

  Foto: rts.rs / screenshot

  10.23 – Šešeljeva odbrana

  Šešelj je tokom svoje odbrane tvrdio da je postojalo više grupa dobrovoljaca, od kojih su neke bile kriminalne i nisu imale veze s njim.

  Šešelj je sebe i Srbe prikazao kao žrtve agresije Hrvata i Muslimana, a tvrdi i da su i jedni drugi pokrenuli proitiv ustavno otcepljenje iz SFRJ.

  „Organizovanje dobrovoljaca bilo je legitimna odbrana Srba, koji su bili ozbilno ugroženi“, kaže Veće.

  Veće je saopštilo da se Šešelj pozvao na presude Mrkšiću i Karadžiću i da se oslobađajuće presude u tim slučajevima mogu primeniti i na njega.

  10.20 – Šešelj je tvrdio da dobrovoljci nisu pod njegovom kontrolom

  Veće je saopštilo da je Šešelj tvrdio da njegovi dobrovoljci nisu bili pod njegovom kontrolom, već pod kontrolom JNA i VRS, koji su imali svoju komandu. Šešelj je tokom suđenja tvrdio da ratni štab nije imao vojnu strukturu, bez obzira na prizvuk, kao i da tituala vojvode nije vojna titula.

  „Neki od dobrovoljaca bili su meštani, i već su bili u zoni sukoba, nije ih on tamo slao“, saopštlo je Veće.

  Foto: RAS Srbija

  10.15 – Veće: Optužnica sadrži devet tačaka, od toga su tri zločini protiv čovečnosti, progon, deportacija i nehumana dela

  Veće je saopštilo da se 6. tačka optužnice odnosi na ratne zločine, tačka 4. na ubistvo, tačka 8. je mučenje, tačka 9. okrutno postupanje, tačka 12. brezobrzirno razaranje, 13. uništavanje objekata i 14. pljačka

  10.14 – Drugo uporište optužnice

  Drugo uporište tvrdi da je Šešelj počinio više krivičnih dela direktno: omalovažavao je nesprsko stanivništvo Vukovara i Hrtkovaca, i to posebno Hrvate i pozivao je na njihovo proterivanje.

  10.09 – Uloga Vojsilava Šešelja u zločinima

  Tužilaštvo tvrdi da je Šešelj učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa Slobodanom Miloševićem, vojnim i paravojnim snagama, „četnicima“ i „šešeljevcima“.

  „Glavna uloga Vojislava Šešelja bila je rasparivanja mržnje i regrutovanje dobrovoljaca koji su slati na teren, pa integrisani u srpske snage, koje su delovale u BiH i Hrvatskoj“, saopštilo je Veće.

  Foto: RAS Srbija

  10.05 – Tokom suđenja saslušano 99 svedoka

  Tokom postupka koji je počeo 2007. godine prikupljeno je 1400 dokaznih predmeta, saslušano je 99 svedoka, a presuda broji više od 100 strana, saopštilo je Veće.

  10.00 – Počelo izricanje presude

  Izricanje presude lideru radikala počelo je u Haškom tribunalu. Presudu čita predsednik pretresnog veća sudija Žan Klon Antoaneti.

  9.30 – Za šta bi mogao da bude osuđen, a za šta oslobođen?

  Sudeći po toku suđenja koji je javnost u Srbiji godinama pratila preko televizijskih prenosa procenjuje se da bi Šešelj za neke tačke optužnice mogao da bude oslobođen zbog nedostatka dokaza. Predsedavajući sudija tokom suđenja osporavao je tvrdnju tužilaca da je Šešelj govorom mržnje podstrekavao i počinio zločine. Takođe, moguće je da Šešelj bude oslobođen optužbi za ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela, uništavanje verskih objekata i pljače jer za ove tačke nema dovoljno dokaza. Međutim, sudija smatra da da bilo dovoljno dokaza za optužnice za progon, prisilno premeštanje i deportacije nesrba u Zvorniku, Vukovaru, Nevesinju, širem području Sarajeva i vojvođanskom selu Hrtkovci.

  Oslobađajuća presuda Šešelju šokirala region

  Mediji u regionu šokirani su oslobađajućom presudom koja je u Haškom tribunalu izrečena lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju.

  Zagrebački portal Index.hr izvestio je kratko da je Haški tribunal odlučio da „četnički vojvoda Vojislav Šešelj nije kriv po svim tačkama optužnice“.

  Jutarnjji list na udarnom mestu objavio je oslobađajuću presudu Šešelju u Haškom tribunalu pod naslovom „Šok u Hagu: Šešelj je slobodan čovek“.

  Raspravno veće Međunarodnog krivičnog suda oslobodilo je Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

  „Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovek“, preneo je Jutarnji reči predsednika sudskog veća Žan Klod Antonetija.

  markov trg zagreb

  RTV (Vanja Đurić)

  I sarajevski portal Klix.ba na udarno mestu donosi informaciju da je pretresno veće Haškog tribunala oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, pa time i za zločine za koje se teretio da je počinio na području BiH.

  Zagreb očekuje najstrožiju kaznu Šešelju

  U vreme izricanja prvostepene presude Šešelju, hrvatski premijer Tihomir Orešković je bio u poseti Vukovaru, gde je obišao vukovarsku bolnicu, Spomen dom Ovčara i odao počast postradalima.

  Ta poseta se u hrvatskim medijima ocenjivala kao želja i nada cele Hrvatske da će Šešelj biti proglašen odgovornim za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene između 1991. i 1993. godine nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini i Vojvodini u Srbiji.

  Nekadašnja premijerka Jadranka Kosor je uoči izricanja presude Šešelju u Haškom tribunalu rekla da, ukoliko ta presuda bude normalna, a to znači najstrožija, zbog, kako kaže, svega što je radio i činjenice da se nije pokajao i da je nastavio s ratnim huškačkim jezikom i nepojmljivom retorikom, za zemlju koja želi u Evropu, onda bi to nešto značilo u smislu zatvaranja te istorijske stranice između Hrvatske i Srbije.

  „Bez obzira što se deo ljudi u Srbiji s tim ne miri, uključujući i srpsko rukovodstvo, njihove osude svega što je Šešelj učinio tokom rata nema“, rekla je Kosorova gostujući na regionalnoj TV N1.

  Ona smatra da je to veoma važno, jer se i poglavljem 23 traži da se istorijske istine priznaju i da se zemlja obaveže na dalje suđenje za ratne zločine.

  Povodom izjave srpskog premijera Aleksandra Vučića da presuda Šešelju neće imati nikakve posledice za Srbiju, Kosorova kaže da se on vara.

  „Ne samo ova presuda, nego i presuda Karadžiću. Relativizira ovu presudu i kaže da je Karadžićeva važnija. Presude koje su bile realtivno nedavno i na kraju sve presude i haškog suda govore vrlo jasno i precizno o tome ko je bio agresor, a ko žrtva. Važno će to biti zbog evropskog puta Srbije“, rekla je Kosor koja je rekla da ne treba zaboraviti da su su srpski predsednik i premijer „izašli ispod krvavog Šešeljevog šinjela“.

  Tvrdi i da postoje dokazi da su Šešeljeve jedinice odgovorne za „nabijanje na kolac“.

  „Ljudi koji vode Srbiju učestvovali su u planu ostvarivanja Velike Srbije. Hrvatska kao članica EU ima pravo da gleda kakve će reakcije danas biti srpskog rukkovodstva“ navela je i dodala da je lider radikala u kampanji u kojoj ne napada Vučića, nego Nikolića, pa veruje da između njih postoji mogućnost da je u pitanju neki dil.

  Rekla je i da je se često moglo čuti da je Šešelj lud, a ona kaže da on to nije, već je tako formiran.

  „On je mrzitelj koji širi mržnju i mora ga stići ruka pravde“, rekla je Kosorova.

  Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo smatra da je problem to što Šešelj nije imao direktnu zapovednu moć, nije bio ni šef države.

  „Imao je, kaže, paravojne jedinice, ali pitanje je direktne komandne odgovornosti“, kazao je za N1 Nobilo.

  Smatra da je ova presuda važna zbog obuhvatanja intelektualnih začetnika zločina.

  „Oni koji su stvorili uslove da se zločini dese i podsticali ih… Sudeći prema suđenjima iz Ninberga i Tokija – intelektualni začetnici su ostali izuzeti, ruka pravde ih nije obuhvatila“, naveo je Nobilo, koji smatra da bi bilo puno bolje da je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju u Sarajevu jer bi to, kako kaže, delovalo na stanovništvo, koje sud u Hagu smatra „udaljenom pravdom“.

  Nekadašnja portparolka Tužilaštva u Hagu Florans Artman pre izricanja presude Šešelju je rekla da postoji bojazan da će Šešelj biti osuđen na vreme koje je već proveo u pritvoru tribunala.

  Ishod je, prema njenim rečima, neizvestan pogotovo, kaže, zbog sudije Antonetija.

  „Ocenila sam da neće dobiti mnogo više od odsluženog, dakle, 11,5 godina ili 18, što znači da je dve trećine odslužio. Videćemo hoće li biti osuđen za njegovu ulogu u Bosni. Očekujem da će kazna biti manja od zasluženog, s obzirom na njegovu posebnu uloga i ulogu njegove jedinice“, zaključila je Artmanova.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com