Novosti online

Šin Fejn prvi put sa najvećim brojem mesta u parlamentu Severne Irske

Irska nacionalistička partija Šin Fejn, koja se za ujedinjenje sa Irskom, pozdravila je danas „novu eru“ za Severnu Irsku pošto je prvi put osvojila najviše mesta u parlamentu.

Šin Fejn dobila je na lokalnim izborima održanim u četvrtak 27 od 90 mesta u parlamentu, dok je Demokratska unionistička partija koja je dve decenije dominirala u zakonodavnom telu Severne Irske, osvojila 24 mesta.

Pobeda znači da Šin Fejn ima pravo da bira prvog ministra u Belfastu prvi put otkako je Severna Irska osnovana kao država sa većinskim protestantskim stanovništvom 1921. godine.

Centristička partija Alijansa, koja se ne identifikuje ni kao nacionalistička ni kao unionistička, doživela je ogroman porast podrške i postaće drugi veliki pobednik na izborima sa 17 poslaničkih mesta.

Iako bi pobeda Šin Fejna označila istorijsku promenu koja pokazuje sve manju podršku unionističkim partijama, još uvek nije izvesno šta će se dalje dešavati zbog komplikovane procedure podele vlasti u Severnoj Irskoj i tekućih sukoba oko aranžmana nakon Bregzita.

Beta

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh