• BG

  Sloga: Tražimo smenu ambasadora Srbije u Bratislavi

   

  Udruženi sindikati Srbije “Sloga” traže od države i njenih nadležnih organa hitnu i oštru reakciju povodom privođenja srpskih radnika u Slovačkoj, istragu o agenciji koja ih je tamo odvela, i smenu ambasadora Srbije i neodgovornog osoblja u toj zemlji zbog nepružanja adekvatne i pravovremene pomoći našim građanima.

  Skandal je i zločin prema čoveku ako je tačno da su se naši radnici obratili osoblju Ambasade Srbije u Bratislavi, a da oni nisu reagovali na njihovo zatvaranje i molbu za pomoć, poput tvrdnji da nisu hteli ni ugovor o radu da im prevedu, a za koje nadležni Slovačke tvrde da su lažni.

  Postavlja se zdravorazumsko pitanje – čemu onda služi osoblje naših ambasada i predstavništva u inostranstvu i jesu li oni tamo zbog sebe ili da pruže pomoć i informacije našim građanima kada za tim imaju potrebe i kada im se obrate.

  U ovom konkretnom slučaju radnicima koji su otišli tamo zbog obezbeđenja gole egzistencije, one iste koju im država očigledno nije pružila, ali ih je skinula sa liste Nacionalne službe zapošljavanja i statistički ih prikazuje kao veliki uspeh aktuelne vlasti u smanjenju nezaposlenosti.

  Ambasador Srbije i osoblje u Slovačkoj moraju da snose odgovornost, jer su pokazali nestručnost i neiformisanost, posebno što je hapšenje naših radnika u Slovačkoj izvršeno 17. oktobra na Međunarodni dan za iskorenjenje siromaštva, što celom ovom slučaju daje poseban ton.

  Očigledno je da Slovačka kao ozbiljna država zna o kom je danu reč i da je akciju sprovela u cilju suzbijanja crnog tržišta radne snage, a da je Srbija kao država još jednom zakazala i pokazala da onima koji je predstavljaju uopšte nije stalo do svojih građana, već samo do sebe i pozicija na kojima ih je neko postavio.

  Slovačka policija privela je u utorak 17. oktobra 72 radnika, među kojima i dvadesetak Srba, a prema pisanju medija razlog za privođenje su navodno lažni ugovori o radu.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com