Hronika

Slučaj Taton: Novi svedok, pa možda i ponavljanje

bris taton, tablaFoto: MONDO, Petar Stojanović

Viši sud u Beogradu je u oktobru prošle godine odbacio novi vanredni pravni lek branilaca Grkovića i Puzigaće – zahtev za ponavljanje krivičnog postupka koji je podnet zbog novih okolnosti, a to je, kako tvrdi odbrana, iskaz svedoka Čenića koji nije svedočio tokom suđenja.

Pravo na suđenje „u prisustvu“

Grković je osuđen na 15 godina zatvora, a Puzigaća na 14 godina, ali u odsustvu jer je bio u bekstvu. Puzigaća je pre desetak dana izručen Srbiji iz Grčke, pa ima pravo da traži ponavljanje suđenja u roku od šest meseci i po osnovu presude izrečene u njegovom odsustvu.

Apelacioni sud je, međutim, uvažio žalbu Grkovićevog branioca, advokata Zore Dobričanin Nikodinović, i ukinuo rešenje kojim je zahtev odbačen, rekla je Tanjugu portparol suda Mirjana Piljić.

Kako se Puzigaća nije žalio na to rešenje, sud je postupio u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku, pa je u odnosu na njega ukinuo pomenuto rešenje po službenoj dužnosti, dodala je ona.

U obraloženju Apelacionog suda navodi se, pored ostalog, da prvostepeni sud nije dao valjane razloge zašto navedene činjenice i dokazi koji su predloženi od strane branioca „očigledno nisu podobni da se na osnovu njih dozvoli ponavljanje postupka“.

Apelacioni sud je istom odlukom naložio Višem sudu da sprovede izviđajne radnje i ispita u svojstvu svedoka Slobodana Čenića, i da potom ceni sve dokaze i donese na zakonu zasnovanu odluku.

Ćenić, koji ne živi u Srbiji, prošle godine se javio tabloidu „Informer i dao intervju povodom slučaja Taton. Potom su branioci okrivljenih stupili preko lista sa njim u kontakt i predložili sudu da ga ispita i ponovljenom postupku.

Zahtev za ponavljanje postupka je vanredni pravni lek i može se podneti samo ukoliko se nakon pravosnažno okončanog krivičnog postupka pojave nove činjenice i dokazi koji bi uticali na drugačiji ishod suđenja i kazni.

Apelacioni sud je prošle godine pravosnažno odbio zahtev branilaca istih okrivljenih za ponavljanje postupka, s obzirom na iskaze dva nova svedoka Svetlane Bubanje i Dragana Crepulje.

Bris Taton je pretučen 17. septembra 2009. u centru Beograda, neposredno pred utakmicu Partizan – Tuluz, a nekoliko dana kasnije je u bolnici podlegao povredama.

Prvooptuženom u tom slučaju Đorđu Preliću u toku je ponovljeno suđenje, jer je takođe osuđen u odsustvu tokom bekstva.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh