• Novosti online

  Španski desničari u protestnoj vožnji zbog odgovora vlade na pandemiju

  Nekoliko hiljada pristalica krajnje desne španske stranke Voks protestovalo je danas vozeći automobile i motore u centru Madrida i drugih gradova zbog načina na koji se vlada levice bori protiv pandemije korona virusa.

  Vladu socijaliste Pedra Sančesa Voks optužuje da je lagala o uticaju zdravstvene krize i za kršenje prava Španaca, uvodjenjem zabrane kretanja i obustave rada kompanija.

  Voks je pozvao pristalice da protestuju u vozilima i tako zaobidju zabranu okupljanja uvedenu tokom dvomesečnog vanrednog stanja radi suzbijanja novog korona virusa.

  Protest je nazvan „Karavan za Španiju i slobodu“.

  Iz autobusa bez krova na čelu karavana u Madridu, lider stranke Voks Santjago Abaskal rekao je da oni „nikada neće zabraviti“ šta je vlada učinila.

  „Nemojte da sumnjate da ćemo ih suočiti s pravdom. Oni to znaju i zato pokušvaju da nas zastraše“, rekao je Abaskal.

  Većina učesnika protesta imala je španske zastave.

  Bilo je i malih grupa ljudi koji su na protestu učestvovali bez vozila, a neki od njih nisu poštovali pravilo držanja dva metra distance.

  Protesti su održani i u Barseloni, Sevilji i drugim gradovima.

  Vlada Španije navodi da su restriktivne mere koje su primenjene bile neophodne radi zaštite zdravstvenog sistema od kolapsa i spasavanja hiljada života.

  Premijer Sančes je rekao da demonstranti koriste svoja ustavna prava, ali je od njih zatražio „da poštuju pravila i odluke koje su donele zdravstvene vlasti“.

  „Ova vlada će propovedati saglasnost, mirnu koegzistenciju, poštovanje i toleranciju, a ne mržnju i gnev“, kazao je Sančes.

  Španske vlasti su objavile da je zaraza korona virusom potvrdjena u zemlji kod više od 280.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 28.000.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com