Španski premijer spreman na sastanak s novim liderom Katalonije – NovostiDana.rs
 • Novosti online

  Španski premijer spreman na sastanak s novim liderom Katalonije

  Španski premijer Mariano Rahoj izrazio je danas spremnost da se sa sastane s novim predsednikom španske oblasti Katalonije Kimom Torom ponavljajući da se centralne vlasti u Madridu protive nezavisnosti tog regiona.

  „Naravno da ću primiti regionalnog predsednika ako to od mene traži… Spreman sam na razgovore“, rekao je Rahoj koji se nalazi u Sofiji.

  Tora je ranije danas rekao da bi se sastao sa španskim premijerom.

  Poslanici katalonskog parlamenta izabrali su juče tesnom većinom separatistu Kima Toru za novog lidera tog španskog regiona, čime je okončan šestomesečni period krize tokom kojeg je Katalonija bila bez vlade.

  Tora (55) je vatreni nacionalista kojeg je izabrao bivši katalonski lider Karles Pućdemon koji u Nemačkoj čeka odluku o izručenju Španiji. Madrid Pućdemona tereti za pobunu i za proneveru javnih sredstava, u vezi s organizacijom referenduma o otcepljenju Katalonije koji su centralne vlasti zabranile.

  Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra, a katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada španskog premijera Marijana Rahoja smenila je potom vladu Katalonije, raspustila njen parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu. Na izborima za parlament Katalonije koje je Madrid raspisao 21. decembra, separatističke partije ponovo su osvojile tesnu većinu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com