• Južna Srbija

  Спас од врућине: Копаоник на летњој жези

  Ових дана је временска прогноза и извештаји о тренутним временским приликама у жижи пажње јавности. Како и не би, никоме не прија врућина од 38 или 40 степени Целзијусове скале.

  Од врућине можете да се спасите на неколико начина.

  Можете у раним преподневним часовима да затворите прозоре и замрачите свој животни простор и тако, као миш у рупи, сачекате вече. Уколико још укључите клима уређај, имаћете потпуни угођај – ем не видите светлост дана, ем вас ухвати промаја.

  Могли бисте, што је свакако боље, да се транслатујете до оближњег јавног базена или уређеног купалишта на некој реци или језеру. Али, авај, реке нам личе на канале за отпадну воду, а од уређених плажа на језерима имамо само старинске фотографије и приче времешних људи који се сећају дана када се на купање ишло на оближње воде.

  Наравно, постоји могућност и да успоставите летњу резиденцију на обали неког од далеких, али нама блиских мора. Међутим, стандард обичног домаћег живља је такав да боравак у пријатној медитеранској клими не може бити превише дуг. Поред тога, некако су српски туристи усмерени на медитеранска одредишта у којима се у ово доба године напекне камен на сунцу па је врућина као у рерни, а у она друга места, у којима је време пријатније, неким чудом, нагрну Немци, Енглези, Холанђани и други туристи из „Европе у првој брзини“.

  Решења, као и увек, има. Док је у Нишу, рецимо, температура ваздуха 38 степени Целзијуса, на нама недалеком Копаонику је температура око 23 степена исте скале. Пирка пријатан ветрић са Јадранског мора, сунце је јако, али не пржи (што не значи да не користите заштитну крему), свуда око вас зеленило, ваздух чист – све је зацело лепше него у Нишу или Београду.

  Посетили смо Копаоник једног врелог летњег дана и уверили се да гостију, и домаћих и страних, има у великом броју. Угоститељска понуда је богата, жичара до панчићевог врха ради, а постоје лепи пратећи садржаји.

  Према томе, упалите машину свог аутомобила (не брините, иако је у лошем стању, изаћи ће до Јарма), обскрбите се реквизитима за боравак у природи и право на Копаоник. Нећете се покајати.

  Љубомир Костић

   

  1 Komentar

  1 Komentar

  1. Sanja

   6. августа 2017. at 02:16

   U subotu je i na Kopaoniku bilo nepodnosljivo vrelo. Puno ljudi, ali nigde daska vetra.

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com