Gradovi

СРАМНА ПРИВАТИЗАЦИЈА МЕДИЈА

Како Удружење новинара Србије (УНС) сазнаје од бивших запослених у РТВ Панчево, нови главни и одговорни уредник Мирослав Милаков, као услов за останак у овом медију, хонорарним сарадницима је нудио приступнице Српској напредној странци (СНС). Радио-телевизија Панчево један је од осам медија који су однедавно у власништву бизнисмена из Крушевца Радоице Милосављевића. Неколико дана пре продаје, 58 од 64 запослених узело је отпремнине, али је већина њих остала и наставила да ради хонорарно.

Једна од бивших запослених која је узела отпремнину и напустила ову радио-телевизију Виолета Јованов Пештанац за УНС је рекла да је, по њеним сазнањима, “половини запослених који су остали да раде као хонорарци новопостављени главни и одговорни уредник Мирослав Милаков захвалио на сарадњи и рекао им да од сутра престају да раде, а другој половини, по личном нахођењу, тј. другарским и приватним односима и основама, понуђена је приступница СНС-у као услов да остану, а потом су послати на лекарски преглед. Они који су одбили да потпишу, отерани су на улицу”.

Мирослав Милаков, председник је Савета за информисање Градског одбора СНС-а и портпарол те странке у Панчеву. До скоро је био представник за јавност ЈКП “Зеленило” Панчево.

Неколико бивших запослених који су желели  да остану анонимни УНС-у су рекли да се „након регистрације на новог власника, појавио Мирослав Милаков, који је раније био запослен у овој медијској кући, и позвао хонорарце – бивше запослене који су узели отпремнине да разговара са њима о останку у РТВ Панчево. Услов је био да се учлане у СНС“.

Такође, рекли су нам бивши запослени, „они који су остали, пре потписивања Уговора о раду, послати су на лекарски преглед како би се утврдило да ли су способни за рад“.

Главни и одговорни уредник РТВ Панчево Мирослав Милаков УНС-у је рекао да су „тврдње бивших запослених у овој медијској кући да је бившим запосленима-хонорарцима као услов за останак нудио да потпишу приступницу СНС-у нетачне информације и ноторна лаж“.

„Део њих је отишао самовољно када су узели отпремнине, а у међувремену је дошло до реорганизације која је довела до броја и кадра запослених који су остали. Никакав утицај на то није имала ни њихова наклоност ни лојалност мени или било коме другом“, рекао је Милаков.

Он је УНС-у потврдио да је ангажован у Српској напредној странци.

„Тачно је да сам председник Савета за информисање Градског одбора Српске напредне странке и не видим никакав проблем у томе“, закључио је Милаков.

На питање УНС-а зашто су хонорарци ишли на лекарски преглед када то није предвиђено Законом о раду, који предвиђа општу здравствену способност као предуслов за заснивање радног односа само када су у питању запослени млађи од 18 година и лица која обављају послове са повећаним ризиком, Милаков је одговорио да су пре закључивања Уговора о раду морали да обаве лекарски преглед и да он ипак сматра да је то у складу са Законом о раду.

Тим поводом обратили смо се адвокатици УНС-а Гордани Константиновић која је рекла да „ни Закон о раду, ни Закон о јавном информисању и медијима, не прописују обавезан лекарски преглед запослених у области информисања и медија“.

Како УНС сазнаје, нови власник РТВ Панчево Радоица Милосављевић се још није појавио, иако је пре четири месеца купио овај медиј, а то нам је потврдио и Милаков истакавши да упркос томе „редовно комуницирају“.

Радоица Милосављевић је власник 8 медија које је купио у процесу приватизације: Телевизије Пирот, Радио-телевизије Брус, Радио-телевизије Панчево, Радио-телевизије Крагујевац, Радио-телевизије Крушевац, Телевизије Пожега, Центра за информисање Нови Кнежевац и Радио-телевизије Цариброд из Димитровграда које је платио 281.280 евра. Био је заинтересован и за куповину Радио-телевизије Трстеник, Радио Ваљева и Радио-телевизије Инђија, али ови медији нису завршили у његовом власништву.

Извор: УНС

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh