Politika

Srbija u Hagu danas o nalogu za hapšenje radikala

haški tribunal,hagFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock


Rasprava počinje u 9.30.

U pozivu Haškog tribunala od 4. februara navodi se da je veće Tribunala utvrdilo da je „nastavak odbijanja Srbije da ispuni nalog za hapšenje neprihvatljiv“.

Srbija je dužna da Međunarodnom sudu za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu jednom mesečno dostavlja izveštaje o tome šta vlada čini da bi uhapsila optužene.

U prvom izvešaju koji je poslala 2. februara, Vlada Srbije zatražila je da se slučaj protiv troje radikala prepusti Srbiji, ali ta inicijativa, prema oceni veća Tribunala, ne oslobađa Srbiju od obaveze da sprovede nalog Tribunala.

Optužbu u slučaju protiv troje radikala zastupa britanska pravnica Dijana Elis, u svojstvu „prijatelja suda“ (amicus curiae).

Nalog za hapšenje troje radikala Tribunal je izdao 13. januara prošle godine, a Beograd do danas nije postupio po njemu.

Tribunal je Radetu, Jojića i Ostojića optužio zbog uticanja na svedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja. Prema optužnici oni su „zastrašivali, uznemiravali, nudili mito“ dvojici svedoka u procesu protiv Šešelja. Kako se navodi, oni su ih naterali da potpišu lažne izjave, a zauzvrat im dali do 500 evra mesečno.

Optužnica je podignuta još 30. oktobra 2012, a sud u Hagu objavio ju je tek 1. decembra 2015. uz obrazloženje da to čini zato što zvanični Beograd nije optužene uhapsio.

Predmet protiv troje radikala je u pretpretresnoj fazi postupka.

Šešelj, optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini, 1991-93, od novembra prošle godine čeka presudu Tribunala na privremenoj slobodi u Srbiji. U pritvoru Tribunala bio je od februara 2003. kada se dobrovoljno predao.

Šešelj je više puta izjavio da se dobrovoljno neće vraćati u Hag, uprkos naredbama tamošnjih sudija, a isto su, posle objavljivanja optužnice protiv njih, rekli i Radeta, Jojić i Ostojić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh